jaktak.cz

Jak připravit pečeného králíka na rozmarýnu | zdravý recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Pečený králík | recept na zdravý oběd nejen pro děti. Králík je velice zdravé a poměrně dietní maso. Pokud jej navíc máte od babičky nebo hodné sousedky, máte jistotu, že nebyl krmen průmyslově upravovanou stravou. Bohužel se netěší právě velké oblibě a je často symbolem nepříliš chutné dietní stravy. Je to však škoda, králík má dost univerzální maso, které můžete upravit na nespočet způsobů. Jedním z nejsnazších způsobů je jeho upečení. V tomto receptu je mu ta správná chuť a vůně dodaná rozmarýnem. V kombinaci s pohankou získáte nevšední jídlo, které je velice zdravé a vhodné i pro děti.

Co je potřeba

  • 2–3 králičí nohy (podle velikosti)
  • 1 bílou cibuli
  • 1 palici česneku
  • 1 lžíci másla
  • 150 g pohanky
  • sůl a pepř na dochucení
  • rozmarýn (asi 2 snítky)

Krok 1

Jako první předehřejte troubu na teplotu 200 °C. Králičí nohy opláchněte, případně zbavte zbylých chloupků. Vložte je do zapékací mísy, osolte a opepřete (pokud jídlo připravujete pro menší děti, raději solí i pepřem šetřete). Cibuli opláchněte i se slupkou a odřízněte pouze vršek, totéž opakujte i s česnekem, budou se péct vcelku. Cibuli i česnek k vložte do pečicí nádoby ke králíkovi. 

Krok 2

Rozmarýn operte, ponechte i se stonkem a poté vložte k masu. Na každou králičí nohu pak odkrojte tenký plátek másla. Vložte do trouby a pečte zhruba 45 minut.

Mezitím si připravte pohanku. Jsou dvě možnosti, buď ji s časovým předstihem propláchněte, vhoďte do hrnce, zalijte vodou a nechte asi 30 minut stát. Poté asi 5 minut povařte doměkka. Nebo druhou možností je pohanku propláchnout, zalít vodou a hned přivést k varu. To pak trvá přibližně 20 minut, než změkne.

Krok 3

Když je pohanka uvařená, slijte přebytečnou vodu, zbyla-li nějaká a nechte chvíli stát. Mezitím se nám upekl česnek a cibule. Cibuli zbavte slupky a nakrájejte na proužky.

Asi 3 až 4 stroužky česneku vymáčkněte do hrnce s pohankou. Česnek se díky pečení zbavil velké štiplavosti, ale získal nový chuťový rozměr, je lehce nasládlý, proto se nebojte jeho množství. Zbytek pečeného česneku můžete použít do pomazánky nebo polévky. Pohanku pak důkladně promíchejte.

Krok 4

Do zapékací nádoby s králíkem nasypte veškerou pohanku, rozprostřete ji a nechejte ještě asi 10 minut zapéct. Pečeného králíka s pohankou nakonec rozdělíme na talíře a podáváme.

 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-peceneho-kralika-na-rozmarynu-zdravy-recept.html