jaktak.cz

Jak připravit pikantní salát z nakládaných oliv | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak připravit pikantní salát z nakládaných oliv | recept.  Olivy se většinou používají na ozdobu nebo jen jako doplněk salátů a dalších pokrmů. V tomto receptu jsou však hlavní chuťovou složkou. Ideální je zkombinovat olivy černé i zelené, případně můžete použít i plněné olivy, např. paprikou. Dále se v receptu uplatňuje červená cibule i jarní cibulka, salátu dodají jak na štiplavosti, tak na svěžesti. Další ingrediencí je mrkev, která hraje i estetickou roli, krásně se barevně doplňuje s olivami. O pikantnost se postará chilli pasta, s níž však opatrně, aby nepřebila všechny ostatní chutě. Nesmí chybět ani olivový olej a bylinky, v našem případě se skvěle hodí oregano, v tomto ročním období samozřejmě sušené, to salátu dodá i dobrou vůni.

Co je potřeba

200 g zelených oliv

200 g černých oliv

2 menší červené cibule

2 menší lahůdkové cibulky

3 malé mrkve

1 lžička chilli pasty

½ lžičky oregana

sůl a pepř na dochucení

5 lžic olivového oleje

Krok 1

Připravíme si větší uzavíratelnou mísu, v níž necháme salát naložený v ledničce. Do mísy nasypeme všechny olivy (pokud vám připadají příliš veliké, překrojte je napůl). Červenou cibuli zbavíme slupky, překrojíme na půl a nakrájíme na kolečka. Lahůdkovou cibulku také očistíme a nasekáme na kolečka. Všechny cibulové kousky poté přisypeme k olivám.

Krok 2

Následně oloupeme a omyjeme mrkev a nakrájíme ji na tenká kolečka. Následně ji přidáme k ostatním ingrediencím.

Krok 3

V dalším kroku přilijeme všechen olivový olej, nasypeme oregano a důkladně promícháme, aby se oregano dostalo do celého salátu.

Krok 4

Nakonec můžeme lehce dochutit solí a pepřem a především přidáme lžičku chilli pasty (nebo drcených chilli papriček). Pokud snesete více, můžete množství chilli zvýšit, ale pozor ať jeho palčivá chuť nepřebije chuť všech ostatních ingrediencí.

Do salátu můžete přidat i na kostičky nakrájený sýr (eidam, gouda).


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-pikantni-salat-z-nakladanych-oliv-recept.html