jaktak.cz

Jak uvařit houbovou krémovou polévku | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Houbová krémová polévka | recept. Na Štědrý den se leckde podává na slavnostní večeři houbová polévka. Většinou se vaří ze sušených hub. Letos je ale příznivý rok a je možné na vycházce v přírodě nalézt typickou vánoční houbu, penízovku sametonohou. Budete-li mít štěstí a houbu naleznete, neváhejte a sklízejte. Ti ostatní budou muset vzít zavděk zásobou hub v mrazničce, nebo několik kousků čerstvých žampionů nebo hlívy koupit. Předpis na tuto výbornou polévku vyžaduje houby čerstvé.

Co je potřeba

250 g čerstvých hub

1 menší cibuli

50 g mrkve

50 g celeru

3 středně velké brambory

200 ml smetany na vaření

1 žloutek

asi 1 l hovězího vývaru

sůl

pepř

lžíce hladké mouky

trochu másla

zelená nať

Krok 1

Houby očistíme, pokrájíme na menší kousky a na kousku másla podusíme. Necháme odpařit vodu, kterou houby pustí a pak přidáme jemně pokrájenou cibuli. Cibuli s houbami lehce osmahneme, poprášíme lžící hladké mouky a zalijeme vývarem. Dobře mouku rozmícháme, aby nám v polévce nezůstaly hrudky.

Krok 2

Když začne polévka vřít, přidáme do hrnce pokrájené brambory a nastrouhanou zeleninu. Osolíme, opepříme a vaříme do změknutí zeleniny.

Krok 3

Na závěr přidáme smetanu, necháme přejít varem a sejmeme z horké plotýnky. Pak vešleháme žloutek na zjemnění a přidáme zelenou nať. Nať může být z celeru, petržele, jarní cibulky nebo zelené části pórku. Přeji Vám dobrou chuť!


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-uvarit-houbovou-kremovou-polevku-recept.html