jaktak.cz

Jak připravit maďarský perkelt | recept

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Maďarský perkelt | recept. Hovězí perkelt je vlastně takovou čistě zeleninovou variací na guláš. Jako maso použijte kližku, která se na to hodí nejlépe. Dále jsou zde červené papriky, nejideálnější je použít kapie, které mají výraznou a šťavnatou chuť. Nakonec přijdou ještě rajčata, zvláště v zimním období jsou nejlepší volbou ty z plechovky, mají plnější chuť než čerstvé. Maďarský perkelt je ideálním jídlem v chladných měsících, kdy vás zahřeje hned dvakrát, jak při samotné konzumaci, tak již při jeho přípravě, je totiž poměrně zdlouhavá, ale výsledek za to čekání stojí.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat na 2 až 3 porce:

500 g hovězí kližky

2 cibule

4 větší červené papriky (nejlepší jsou kapie)

2 konzervy loupaných rajčat v celku

2 lžičky sladké papriky

sůl a pepř na dochucení

2 lžíce rostlinného oleje

pečivo k podávání

Krok 1

Jako první si obě cibule oloupeme a nakrájíme na kostičky, nemusí být ani příliš drobné. V hrnci rozpálíme olej a přidáme cibuli, nasypeme na ni sladkou papriku, zamícháme, aby se v ní obalila veškerá cibule. Společně pak osmahneme. 

Krok 2

Potom si připravíme maso. Hovězí kližku nakrájejte na větší kusy asi jako na guláš. Vyhněte se preparování masa, sama mívám tendenci vykrájet všechny blanky, v případě kližky byste však masu ublížili a tudíž i výslednému pokrmu. Název kližka je odvozen právě od toho, že je maso klihovaté a to se při tepelné úpravě vypeče a zároveň se tak zachová i struktura masa. V následujícím kroku přendejte maso do hrnce a zprudka ho osmahněte. Za občasného míchání ho nechte ze všech stran zatáhnout.

Krok 3

Mezitím si očistěte papriku od semínek, opláchněte a pokrájejte na větší kusy, jejich velikost nemusíte příliš řešit, rozdusí se. Jakmile maso ze všech stran zesvětlá, přisypeme k němu papriku a zalijeme vodou tak, aby bylo maso asi způli ponořené. Přiklopíme pokličkou a necháme dusit. Občas promícháme, aby se maso nepřichytávalo, případně můžeme přilít trochu vody, pokud se příliš rychle vyvařuje.

Krok 4

Maso necháme dusit asi hodinu a půl, až změkne. Když je maso již skoro úplně hotové, otevřeme konzervy rajčat a nasypeme je do hrnce. Vařečkou nebo lžící je pak rozmačkáme, promícháme a necháme ještě pár minut prohřát a dojít.

Krok 5

Hovězí perkelt nakonec ještě podle chuti osolíme a opepříme. Perkelt je nejlepší nechat rozležet do druhého dne, jako guláš. Podáváme horký spolu s pečivem, dobrý je i s vařenou rýží, ačkoli to již není příliš typicky maďarské.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-madarsky-perkelt-recept.html