jaktak.cz

Jak upéct trojbarevný piškotový chlebíček | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Trojbarevný piškotový chlebíček | recept. Piškotové těsto je jedno z nejjednodušších těst. Je lehce stravitelné, obsahuje minimum tuku – pouze ze žloutků. Je vhodné pro děti na snídani v kombinaci s mlékem nebo jako lehká svačinka. Z piškotového těsta lze vytvořit mnoho druhů zákusků a moučníků i na poslední chvíli. Je velmi rychlé na přípravu.

Co je potřeba

Základní předpis na piškotové těsto:

  • 1 celé vejce
  • 1 polévková lžíce krupicového cukru
  • 1 polévková lžíce polohrubé mouky

Kakaové těsto:

  • 3 celá vejce
  • 3 rovné polévkové lžíce cukru krupice
  • 3 polévkové lžíce polohrubé mouky
  • 50 g kakaa

Na potření:

  • marmeláda

Krok 1

Nejprve si upečeme dvoubarevný plát na roládu. Na velký plech a dvě různobarevné vrstvy budeme potřebovat 6 vajec. Vejce a ostatní suroviny by pro zdárný výsledek měly mít pokojovou teplotu. Bílky a žloutky ze 3 vajec oddělíme. Žloutky utřeme do pěny se 3 lžícemi cukru. Přidáme mouku a pevný ušlehaný sníh z bílků. Rozetřeme na mastný papír na pečení.

Krok 2

Druhou vrstvu připravíme zpěněním 3 žloutků s cukrem, přidáním kakaa a ušlehaného sněhu ze 3 bílků. Toto těsto navrstvíme na světlé těsto. Obě těsta můžeme podle libosti prohodit, tzn. kakaové dospod, světlé nahoru. Upečeme v dobře vyhřáté troubě při teplotě 190 °C.

Krok 3

Upečený plát ihned po vytažení z trouby potřeme oblíbenou marmeládou a stočíme na 2 roládky (těsto podélně na plechu rozřízneme a každou část stočíme zvlášť). Pevně zavineme a necháme stranou.

Krok 4

Připravíme si poslední piškot. Zvolíme množství podle toho, jak velký moučník chceme mít. Do chlebíčkové formy se vejde piškot ze 3 vajec. Těsto připravíme stejným způsobem jako obě předešlá. Lehounce ho obarvíme kakaem, abychom získali 3. barvu.

Krok 5

Do vymazané a kokosem nebo oříšky vysypané formy nalijeme trochu těsta. Na něj položíme upečené a naplněné rolády a zalijeme je zbylým těstem. Pečeme ve vyhřáté troubě nejprve 10 minut při teplotě 210 °C, pak dopékáme při teplotě 180 °C. Před vyjmutím z trouby zkusíme špejlí, zda-li je moučník propečený. Upečené těsto se na špejli nelepí.

 

Krok 6

Hotový piškotový chlebíček opatrně vyklopíme z formy a po vychladnutí krájíme pilkovým nožem. Můžeme ho posypat moučkovým cukrem, polít čokoládou nebo jinou polevou. Přeji dobrou chuť!


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-trojbarevny-piskotovy-chlebicek-recept.html