jaktak.cz

Jak si vyrobit stojan na nože | DIY

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 5 až 10 minut

Stojan na nože | DIY. Umístit nože na kuchyňskou linku tak, aby byly po ruce a zároveň nepadaly, může být oříšek. V zásuvce jsou nože nepřehledné a také nebezpečné pro zvídavá batolata. Tento návod na domácí stojan na nože je velmi jednoduchý a rychlý. Budeme potřebovat pouze nějakou pěknou sklenici či vázu, plechovku, papírovou či plastovou nádobu, prostě cokoli, co bude ladit se stylem naší kuchyně. Další nezbytností pro výrobu originálního stojanu na nože je pak rýže, špagety, luštěniny či cokoli podobného dle vaší fantazie.

Co je potřeba

  • Pěkná sklenice, třeba zavařovací, nebo váza, plechovka od čaje apod. Výšku volíme podle délky nožů.
  • Rýži nebo jinou sypkou surovinu podle našeho výběru.

Krok 1

Stojan s rýží

Sklenici nebo plechovku naplníme rýží asi 1 cm pod okraj a nože do ní zapícháme. Tento stojan je velmi stabilní, funkční a za pár korun. Chceme-li si udělat stojan zajímavější, můžeme vrstvit různé typy rýže, např. červenou, celozrnnou, kulatou apod.

Krok 2

Stojan s luštěninami a rýží 

Krásný stylový stojan nám vznikne, když na sebe navrstvíme různé barevné luštěniny a rýži. Můžeme použít hnědou čočku, červenou čočku, žlutý půlený hrách, bílou rýži, zrna pšenice apod. Každá vrstva může být stejně vysoká nebo zcela libovolně, záleží na výšce našeho stojanu a na tom, zda dáváme přednost řádu či uvolněnosti.

Krok 3

Stojan se špagetami nebo špejlemi

Špagetový stojan se hodí pro dlouhé nože a vysokou sklenici. Délka špagety je 26 cm, proto volíme odpovídající výšku nádoby. Můžeme samozřejmě těstoviny nalámat do požadované délky, ale už to nebude vypadat tak pěkně. V neprůhledné nádobě různé délky vadit nebudou. Špagety musí být dost na husto, aby v nich nože držely – na nádobu o průměru 7 cm budeme potřebovat asi balíček a půl špaget. Obdobně můžeme použít i dřevěné či bambusové špejle.

Krok 4

Tipy na další náplně:

  • obilná zrna (pšenice, ječmen, žito, kroupy, proso aj.)
  • semínka (slunečnice, dýně, len, mák aj.)

Do stojanu lze zapíchnout i nůžky a podobné ostré předměty.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-si-vyrobit-stojan-na-noze-diy.html