jaktak.cz

Jak si udělat domácí marshmallow (žužu) | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Domácí marshmallow (žužu) | recept. Pěnové bonbony marshmallow, které děti tak milují, si snadno vyrobíte doma sami s minimální námahou a za velmi příjemnou cenu. Recept na marshmallow není složitý, zvládnou ho i začátečníci. Jedinou podmínkou je, že se po smíchání želatiny a cukrového sirupu musí pracovat rychle. Směs tuhne celkem rychle a není snadné pak hmotu vyrovnat. To ale v žádném případě neubírá marshmallow na chuti a při vykrajování menších kousků se to i šikovně zamaskuje.

Co je potřeba

  • 150 ml vody
  • 225 g krystalového cukru
  • 40 g mleté želatiny
  • 50 ml horké vody
  • vanilková nebo citronová esence
  • špetka soli
  • potravinářské barvy podle uvážení
  • cukr moučka a škrob na obalení

Krok 1

Do vyššího hrnce (budeme v něm směs šlehat) dáme 225 g krupicového cukru a zalijeme 150 ml vody. Svaříme na hustý cukerný sirup. Podle velikosti nádoby to bude trvat 10–15 minut. Záleží to na velikosti dna, ve větším hrnci bude sirup rychleji. Po svaření odstavíme.

Krok 2

V misce nebo malém hrnku zalijeme balíček želatiny horkou vodou. Rozmícháme a necháme želatinu zcela rozpustit. Vodu si ohřejte ve varné konvici a želatinu přelijte, nesmí se vařit, ztratila by schopnost ztuhnout.

Krok 3

Do částečně zchladlého cukerného sirupu přidáme špetku soli, několik kapek vanilkové nebo citronové esence a šleháme. Šleháme pomocí elektrického šlehače tak dlouho, dokud neušleháme hustou pěnu. Našleháním se směs přibližně zdvojnásobí. Vyšlehanou hustou pěnu rozetřeme na pečicí papír a uhladíme. Pěnu rozetřeme do takové výšky, jak vysoké chceme mít hotové bonbony. Můžeme také část hmoty obarvit potravinářskou barvou nebo šťávou z ovoce. Přírodní barva není tak sytá, zase je ale zdravější a přidá cukrovince chuť. Marshmalow necháme volně při pokojové teplotě ztuhnout. Budou tuhé asi za 4 hodiny.

Krok 4

Po ztuhnutí potřeme povrch plátu směsí práškového cukru se škrobem. Obrátíme posypanou stranou dolů a opatrně sejmeme papír na pečení. Posypeme i tuto stranu.

Krok 5

Pak krájíme rádlem na čtverečky nebo formičkou vykrajujeme různé tvary. Čtverečky jsou výhodnější, nezbývají žádné odkrojky a získáme více kousků. Vykrájené tvary obalujeme ve 2 lžících práškového cukru promíchaného s 1 lžící potravinářského škrobu. Uložíme v suchu. Přeji dobrou chuť!

Nenechte se zmást obrázkem a vezměte si opravdu vyšší hrnec. Já šlehala v pánvi a následný úklid mi zabral půl dne :) Při šlehání kapky lítají daleko a drží :)


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-si-udelat-domaci-marshmallow-zuzu-recept.html