jaktak.cz

Jak využít zelený jíl v péči o tělo | rady a tipy

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 5 až 10 minut

Jak využít zelený jíl | rady a tipy. Zelený jíl je oblíbený od pradávna. Je unikátní svým minerálním složením a širokým použitím. Lze jej použít jako pleťovou masku, šampon na vlasy, při ekzémech i jako obklady při různých potížích. Zelený jíl pochází nejčastěji z Francie nebo Itálie a těží se z velkých hloubek, proto je velice čistý. Obsahuje především slídu a cenné minerály – křemík, sodík, železo či vápník. Je to čistě přírodní pomocník, kterého si určitě pro svou všestrannost oblíbíte.

Co je potřeba

Zelený jíl (Argilla verde)

Krok 1

Vnější použití:  Zevně se používá na obklady a zábaly, do koupele nebo jako oblíbená omlazující pleťová maska. Základní příprava je ta, že se jíl smíchá s vodou na kašičku. Doporučuje se používat nekovové nádobí a lžička, tedy nejlépe porcelán, sklo nebo plast.

Krok 2

Pleťová maska ze zeleného jílu je vhodná pro všechny typy pleti a především pro pleť mastnou. Pomáhá při akné, omlazuje a vypíná pokožku. Lze ji použít nejen na obličej.

Postup: Přibližně čajovou lžičku až lžíci jílu smícháme s vodou (vody méně než jílu) na pastovitou konzistenci. Maska by neměla stékat z obličeje. Naneseme na odlíčenou a vyčištěnou pleť, nejlépe po koupeli nebo alespoň po opláchnutí obličeje teplou vodou. Teplo pomáhá otevřít póry a maska tak bude mít větší účinek. Nanášíme rovnoměrně na tvář od středu ke krajům, vyhneme se oblasti očí a úst. Maska začne po chvilce zasychat a mírně stahovat pleť. Necháme působit 15 až 20 minut a poté důkladně ale jemně smyjeme.

Krok 3

Obklady a zábaly obdobně lze připravit i obklad či zábal tak, že jíl smícháme s vodou nebo se slunečnicovým či olivovým olejem a přiložíme na postižené místo. Necháme působit 30 minut. Pro teplý obklad vodu či olej nejdříve mírně zahřejeme. Asi po deseti minutách začne jíl zasychat, proto je vhodné jej porosit vodou nebo přiložit navlhčený ručník. Používá se při ekzémech, svědící pokožce, revmatických bolestech, svalových křečích a bolestech zad. Blahodárně působí i proti křečovým žílám.

Krok 4

Koupel – na vanu použijeme asi 50 ml jílu a koupeme se 20 minut. Pomáhá při revmatismu, únavě, svalových křečích a kožních problémech.

Krok 5

Šampon nebo zábal na vlasy – zelený jíl díky vysokému obsahu minerálních látek vyživí pokožku hlavy, pomáhá s odstraněním lupů a mazu a vlasy budou krásně lesklé. Pravidelný zábal je také skvělou variantou v péči o vlasy.

Šampon si připravíme tak, že opět smícháme asi polévkovou lžíci jílu (podle hustoty a délky vašich vlasů) s vodou, přidáme pár kapek arganového nebo olivového oleje pro lesk, zamícháme na bahýnko a naneseme na vlhké vlasy ke kořínkům. Necháme působit 10 minut a poté pokožku hlavy promasírujeme a vlasy umyjeme a spláchneme vlažnou vodou. Vyvarujeme se horké vodě, která by podpořila tvorbu mazu. Díky olejům není potřeba používat kondicionér, leda by vaše vlasy byly přiliš suché a poničené. Tento šampon je možné používat dlouhodobě.

Zábal na vlasy vyrobíme obdobně jako šampon – jíl smícháme s vodou, přidáme lžičku medu, trochu oleje a vytvoříme tekutější směs, kterou naneseme rovnoměrně na vlasy. Teplo pomáhá, proto můžeme vlasy zabalit do igelitu. Necháme působit asi 15 minut, poté důkladně smyjeme a umyjeme šamponem. Aplikujeme jednou za týden či co 14 dní, záleží na stavu vašich vlasů.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyuzit-zeleny-jil-v-peci-o-telo-rady-tipy.html