jaktak.cz

Jak upéct drážďanský koláč | recept

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak upéct drážďanský koláč | recept. Recept na následující koláč sice nepatří k těm nejrychlejším, ale rozhodně není náročný na suroviny. Obsahuje pouze vejce, máslo, cukr, tvaroh, mouku a pudink, tedy nic výjimečného. Příprava koláče se odehrává v několika fázích, ale i přesto ho při dodržení pokynů zvládne i kuchařský začátečník. Drážďanský vaječný koláč není příliš přeslazený, díky tvarohu, pudinku a sněhu je náplň krásně hladká a lehká. Vyzkoušejte si připravit chutný dráždanský koláč.

Co je potřeba

Na korpus si přichystejte:

  • 65 g másla + na vymazání formy
  • 40 g krupicového cukru
  • 100 ml mléka
  • 1 vejce
  • 200 g hladké mouky
  • ½ sáčku kypřicího prášku
  • hrubou mouku na vysypání formy

Na tvarohovou náplň budete potřebovat:

  • 50 g másla
  • 1 vejce
  • ½ kg polotučného tvarohu
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 500 ml mléka

Na vrchní vrstvu si připravte:

  • 3 vejce
  • 70 g krupicového cukru
  • 100 g másla

Krok 1

Troubu si předehřejte na teplotu 190 °C. V prvním kroku si utřete cukr s máslem do pěny. Přilijte mléko, vejce a zašlehejte. Nakonec přisypte mouku s kypřicím práškem a zamíchejte, aby vzniklo hladké těsto. Dortovou formu vymažte máslem a vysypte moukou. Těsto do ní nalijte a rovnoměrně rozetřete. 

Krok 2

Dále si připravte pudink podle klasického postupu. Jakmile bude hotový, nechte ho zchladnout. Mezitím si v hlubší míse utřete vejce s cukrem, přimíchejte máslo a vyšlehejte do pěny. Následně přidejte tvaroh a ještě chvíli šlehejte, aby vznikl hladký krém. Poté zapracujte polovinu připraveného pudinku. Náplň vyklopte na korpus a rozetřete ji po celém prostoru.

Krok 3

Nakonec oddělte bílky od žloutků. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Žloutky utřete s cukrem a máslem do pěny, zašlehejte i zbývající pudink. Nakonec ke žloutkovému krému opatrně přimíchejte sníh a celou směs přesuňte do formy, opět uhlaďte povrch.

Krok 4

V posledním kroku si ustřihněte kus alobalu a koláč jím přikryjte, předejdete tak tomu, aby sněhový povrch příliš brzy nezhnědl. Koláč vložte do vyhřáté trouby a pečte přibližně hodinu, formu nechte ve spodní části trouby. Na posledních 5–10 minut alobal sundejte, aby sníh zezlátl.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-drazdansky-kolac-recept.html