jaktak.cz

Jak udělat květákové smaženky | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Květákové smaženky | recept. Květák patří mezi košťáloviny, které jsou na trhu po celý rok. Má jemnou chuť, dá se konzumovat i syrový. V teplé kuchyni z něj připravujeme polévky, zapékaná a smažená jídla nebo nákypy. Květák se vaří s přídavkem citronové šťávy či octa, aby neztratil bílou barvu. Před úpravou ho rozebereme na růžičky a důkladně omyjeme. Květák obsahuje vitamin C, provitamin A, vitaminy skupiny B a z minerálních látek např. vápník, fosfor a draslík.

Co je potřeba

  • 1 menší květák
  • 100 g anglické slaniny nebo uzeného masa
  • 50 g strouhaného sýra
  • 1 vejce
  • sůl
  • špetka muškátového květu
  • zelená petržel
  • tuk na smažení
  • suroviny na trojobal

Krok 1

Květák uvaříme ve slané a lehce okyselené vodě do poloměkka. Vychladlý pokrájíme na drobné kousky. Košťál nakrájíme co nejjemněji.

Krok 2

Do hluboké misky vložíme připravený květák, přidáme na kousky pokrájenou slaninu nebo uzené maso, strouhaný sýr a 1 vejce. Pokud budete vynechávat sýr, dejte o 1 vejce navíc. Směs osolte, okořeňte tlučeným muškátovým květem a čerstvou natí petržele. Rukama spojte v jednolitou hmotu.

Krok 3

Navlhčenýma rukama tvořte malé kouličky a obalte nejprve v mouce, pak rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance. Ve strouhance kouličky zploštěte na placičky. Vkládejte do horkého tuku na smažení a usmažte z obou stran dozlatova.

Krok 4

Smaženky podávejte s bramborem a zeleninovým salátem. Velmi dobré jsou studené.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-kvetakove-smazenky-recept.html