jaktak.cz

Jak na domácí kopřivový med | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Kopřivový med | recept. Med smíchaný se šťávou z májových kopřiv je skvělý pro jarní detoxikaci, čistí krev, pomáhá při chudokrevnosti a posiluje imunitu. Je celkem rychle hotový a je vhodnou alternativou pro ty, co se vyhýbají cukru a nemohou užívat sirupy. Kopřivová šťáva je bohatá na vitamín C, hořčík, železo i chlorofyl. Použijeme ji čerstvou, med nejlépe lokální od oblíbeného včelaře. Tento med je vhodnou vzpruhou pro neprospívající děti i těhotné ženy.

Co je potřeba

  • čerstvé kopřivy (Kopřiva dvoudomá, Urtica dioica)
  • med
  • mlýnek na maso, mixér nebo odšťavňovač na zelené natě
  • čistá gáza nebo punčocha

Krok 1

Kdy a kde kopřivu sbírat? Nejléčivější je prý kopřiva nasbíraná v květnu, v dalších měsících obsahuje již mnoho dusíku. Pomocí rukavic sbíráme nejmladší vrcholky a listy, na čistých místech, daleko od silnic a průmyslu, ale i od polí hnojených umělými hnojivy. Bujný výskyt kopřiv znamená vysoký obsah dusíku v půdě, proto se těmto porostům vyhneme a sbíráme raději jinde.

Krok 2

Postup: Co nejdříve po sběru kopřivy omyjeme a nameleme nebo nasekáme na jemno. Můžeme použít mlýnek na maso, ponorný mixér nebo mixér se sekacími noži, odšťavňovač na zelené natě nebo listy prostě nasekáme najemno nožem.

Krok 3

Nyní z nasekaných listů pomocí čisté gázy nebo punčochové ponožky vymačkáme šťávu.

Krok 4

Podle toho, kolik nám vznikne šťávy, zvolíme množství medu. Poměr je 60 % šťávy ku 40 % medu. Obojí smícháme, nalejeme do sklenice a dobře utáhneme. Uchováváme v lednici, kde by měl med vydržet alespoň rok. Skvěle se bude hodit v zimě pro posílení imunity.

Užívání: ideálně ráno dospělí 1 až 2 polévkové lžíce rozmíchané ve vodě, děti čajovou lžičku 2x denně. Pro lepší vstřebatelnost železa přidáme citrónovou šťávu.

Med je vhodný pro ženy se silnou menstruací.

  • Pozor by si měli dávat lidé alergičtí na med či kopřivu.
  • Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.

Varování

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-domaci-koprivovy-med-recept.html