jaktak.cz

Jak upéct domácí celozrnný chléb s podmáslím | recept

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Celozrnný chléb s podmáslím | recept. Klasický domácí chléb je sice fuška, ale s tímto rychlým receptem překvapíte sebe i celou rodinu. Jeho půvab totiž spočívá v ultrarychlé přípravě. Není třeba kynutí a ani příprava kvásku. Podmáslí v receptu zajistí patřičnou konzistenci. Tento celozrnný chléb bude sice velmi hutný, ale zato vynikající a především zdravý. Upečete chléb bez přidaných nežádoucích látek, které sice zajišťují nadýchanost, ale mají špatný vliv na naše zdraví. S dobrým máslem nebo pomazánkou bude úplnou lahůdkou. Vedle celozrnné pšeničné mouky můžete použít i špaldovou nebo přisypat trochu drcených vloček.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat:

  • 300 g celozrnné pšeničné mouky
  • 100 g celozrnné špaldové mouky
  • 100 g hladké pšeničné mouky
  • ½  l podmáslí
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžíce drcených ovesných vloček (nemusí být)

Krok 1

V prvním kroku si přichystáme hlubší mísu, v níž se nám bude dobře zadělávat těsto. Celozrnnou, špaldovou i obyčejnou hladkou mouku prosejeme, nasypeme ji do mísy a přidáme patřičné množství jedlé sody a sůl, případně vločky.

Krok 2

Následně pomalu přidáváme podmáslí a zapracováváme ho k ostatním ingrediencím. Poté rukama hněteme těsto, dokud není celistvé. Těsto bude dost hutné, tím se nenechte vyděsit.

Krok 3

V dalším kroku z těsta vypracujeme bochník, tvar můžete zvolit podle svého uvážení kulatý nebo šišatý. Položíme ho na pečicí papír a necháme odpočinout, dokud nebude trouba dostatečně vyhřátá. Zapneme ji na 200 °C. Bochník posypeme nahusto moukou a na povrchu uděláme nožem kříž.

Krok 4

Jakmile bude trouba dostatečně rozpálená, vložíme do ní plech s chlebem a pečeme přibližně 30 minut. Povrch bochníku musí zezlátnout, kůrka bude tvrdá a křupavá.

Krok 5

Bochník necháme zchladnout a poté ho krájíme na krajíce. Chléb uchováváme zabalený v utěrce, zajistíme si tak, že nezačne plesnivět a kůrka zůstane krásně křupavá.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-domaci-celozrnny-chleb-s-podmaslim-recept.html