jaktak.cz

Jak udělat domácí turecký med | recept

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Domácí turecký med | recept. Mnoho z vás si jistě pamatuje turecký med prodávaný na poutích. Byl vystaven ve velkých blocích a prodavač sekáčkem odsekával kousky. Dnešní poutě už jsou o něčem jiném, tradiční cukrovinky se tam neprodávají a pokud ano, chutnají úplně jinak. Dostal se mi do rukou recept na turecký med, který chutná přesně tak, jak si pamatuji z dětství. Zastánci zdravé výživy se z jeho složení asi zhroutí, ale jednou za čas, na připomenutí...

Co je potřeba

  • 240 g krupicového cukru
  • 135 g medu
  • 1,5 dl vody
  • 4 vaječné bílky
  • mandle, oříšky, pistácie

Krok 1

Nejprve si připravíme mandle, oříšky nebo jejich směs. Med bude více chutnat, pokud ořechy budou upražené. Mandle před pražením sloupneme – zalijeme je vroucí vodou a po několika minutách půjdou lehce vymáčknout ze slupky. Ořechy pražíme i s hnědou slupkou, horké opražené pak promneme v utěrce nebo na drátěném sítu. Slupka se rozdrobí a odpadá. Ořechy a semínka pražíme na suché pánvi, mícháme a hlídáme, aby se nepřipálily, zhořkly by. Upražené necháme vychladnout.

Krok 2

V kastrolu se širokým dnem rozmícháme vodu, cukr a med. Teprve když je cukr s medem rozpuštěn, začneme směs svařovat na plotýnce. Cukr s medem se musí svařit na nit. Vyzkoušíme to tak, že kapku roztoku kápneme na studený talíř, namočíme si ukazovák, přiložíme a hned oddálíme palec. Mezi prsty se musí utvořit nitka, pak je cukr správně svařen. Toto je velmi důležitý krok, bez správného provedení se med nepovede.

Krok 3

Mezitím, co se sváření cukru chýlí ke konci, ušleháme tuhý sníh ze 4 bílků. Do něj pomalu za stálého šlehání přiléváme horkou sladkou směs. Dáme na sporák a osm minut zahříváme a šleháme. Šleháme důkladně, aby se cukr nezačal připalovat a hnědnout. Po uplynutí 8 minut směs odstavíme a necháme za občasného promíchání zchladnout.

Krok 4

Mezitím, co chladne směs, pokrájíme mandle a ořechy na menší kousky. Připravíme si také nádoby, ve kterých bude med tuhnout. Ty vymažeme olejem. Já používám silikonové formy na pralinky, med nemusím sekat a mám porce přesně do úst.

Posekané mandle nasypeme k vychladlé směsi cukru, medu a bílků, znovu přistavíme na sporák a zahříváme. Vařečkou mícháme a obracíme ode dna. Hmota hodně zhoustne. Pak ji naplníme do forem a necháme při pokojové teplotě 24 hodin tuhnout.

Krok 5

Jestliže med neztuhl, znamená to, že cukr nebyl dostatečně svařen. Nevadí, natřete směsí dortové oplatky, na několik hodin je zatěžkejte např. pekáčem s vodou a pak ostrým nožem nakrájejte.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-domaci-turecky-med-recept.html