jaktak.cz

Jak udělat domácí malinovku | recept na sirup do vody

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Domácí malinovka | recept na sirup do vody. Domácí ovocné sirupy připravujeme nejlépe z aromatických plodů – malin, jahod, ostružin, borůvek, rybízu nebo jejich kombinací. Sirupy můžeme připravit zastudena, čímž zachováme část vitaminů, nebo vařením. Sirupy připravované zastudena si zachovávají lepší barvu a vůni, ale jsou velmi náročné na kvalitu surovin a čistotu při výrobě. Kuchařský předpis na babiččinu malinovku je ale bezkonkurenční. Při dodržení postupu a použití prvotřídního ovoce tento nevařený sirup na domácí malinovku vydrží až rok, aniž by plesnivěl.

Co je potřeba

  • maliny
  • krystalový cukr
  • kyselina citronová
  • voda převařená

Krok 1

Maliny přebereme a odstraníme všechny nečistoty. Maliny mohou být zahradní, ty sice nejsou tak voňavé jako maliny z lesa, ale bývají kvalitnější. Lesní maliny fantasticky voní a i sirup si vůni zachová. Při jejich sběru musíme dávat velký pozor na kvalitu plodů. Vyzrálé maliny rozmačkáme, na 1 l malin přidáme 250 ml převařené studené vody a kávovou lžičku kyseliny citronové. Necháme na teplém místě zkvasit.

Krok 2

Vykvašené maliny zhoustnou. Během kvašení je několikrát promícháme. Za jeden až dva dny (záleží na teplotě), jsou maliny vykvašené. Přecedíme je přes jemné nekovové síto nebo plátýnko. Zbylou drť na sítku nevyhazujeme. Zalijeme ji vinným octem a za 3 týdny máme výborný malinový ocet pro kuchyňské experimentování.

Krok 3

Šťávu odvážíme a na 1 kg tekutiny přidáme nejméně 850 g cukru. Cukr důkladně rozpustíme. Šťáva bude hustá, voňavá a velmi sladká. Cukr konzervuje a šťáva prošla procesem kvašení, proto se hotová malinovka nekazí ani neplesniví. Plníme ji do dokonale čistých láhví s uzávěrem. Skladujeme na chladném místě. Po otevření uchováváme v chladničce. Neotevřená vydrží rok. Ředíme vodou podle chuti. Dá se použít i na ochucení čaje nebo polev.

Chcete-li urychlit kvašení, přidejte k malinám trochu cukru a rozmačkejte je společně s ním.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-domaci-malinovku-recept-na-sirup-do-vody.html