jaktak.cz

Jak bojovat s atopickým ekzémem přírodní cestou

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Trápí Vás nebo někoho ve Vaší rodině či okolí atopický ekzém a chcete zkusit přírodní léčbu tohoto nepříjemného kožního onemocnění? V následujícím článku si ukážeme různé možnosti léčby atopického ekzému přírodní cestou. Přírodní způsoby léčby jsou velmi šetrné i pro dětskou pokožku a opravdu účinkují!

Co je potřeba

Vnitřní léčba:

Pro přípravu čaje ze smetanky lékařské potřebujeme:

  • lžičku sušených listů smetanky lékařské
  • lžičku sušeného kořene smetanky lékařské
  • 200 ml vroucí vody

Na čaj z ostropestřce mariánského je potřeba:

  • lžička až lžíce semene ostropestřce mariánského
  • 250 ml vody

Pro výrobu heřmánkové tinktury budeme potřebovat:

  • 1 díl sušených květů heřmánku
  • 10 dílů 45% konzumního lihu
  • uzavíratelnou sklenici

Zevní léčba atopického ekzému:

Na syrovátkovou koupel potřebujeme:

  • 80-100 ml syrovátky

Na koupel s ovesnými vločkami budeme potřebovat:

  • 2 hrsti ovesných vloček
  • 1 litr vody
  • 2 lžíce kvalitního rostlinného oleje

Na koupel s řepíkem potřebujeme:

  • 200 g sušeného řepíku na celkovou koupel

Na výrobu domácí masti z vlaštovničníku si připravte:

  • 100 ml bambuckého másla
  • 10 g včelího vosku
  • 10 ml čerstvé šťávy z vlaštovničníku
  • kosmetickou dózu

 

 

 

 

 

Krok 1

Atopický ekzém je velmi nepříjemný a úporný druh ekzému, který má celou řadu příčin. Kůže bývá vysušená, s projevy často nepříjemně svědící vyrážky, dalším typem je naopak mokvavý ekzém. Pro každý typ ekzému existuje jiný způsob léčby, používají se různé druhy bylinek a ošetřování.

Krok 2

V prvé řadě je samozřejmě nutné vynechat ze stravy veškeré alergeny, které by mohly atopický ekzém spouštět či zhoršovat. Nejčastěji to bývají mléčné výrobky z kravského mléka, ořechy, různé druhy cizokrajného ovoce (také např. tuzemské jahody), čokoláda a lepek. Je nutné postupným zkoušením vypozorovat, které potraviny Vám způsobují problémy a vyloučit je ze stravy.

Krok 3

Vhodné je také zařadit do stravy lžičku kvalitního oleje denně (např. olej z černého kmínu nebo olej konopný, lněný, rakytníkový, pupalkový, sezamový či dýňový). Dále je třeba doplnit vitamín B6, který je nezbytný pro zdravou kůži. Tento vitamín obsahují např. játra, vejce, banány, obilné klíčky, otruby, kapusta, zelí a různá semínka a ořechy. Zkuste také zvýšit příjem omega -3 a omega-6 mastných kyselin, které ve vyváženém poměru naleznete v již zmíněném lněném oleji a také v rybím tuku.

Krok 4

A jaké bylinky použít pro vnitřní léčbu atopického ekzému?

Pro čištění organismu využijeme všude rostoucí smetanku lékařskou. Čaj ze smetanky lékařské připravíme následovně: 1 čajovou lžicku sušených listů a 1 čajovou lžičku sušeného kořene přelijeme 200 ml vroucí vody, necháme 20 minut vylouhovat a poté scedíme. Čaj pijeme čerstvý 2x denně.

Krok 5

Při mokvavých ekzémech je třeba pít čaje posilující ledviny, např. urologické čaje nebo samostatné byliny např. zlatobýl celík, přesličku rolní, kopřivu dvoudomou, svízel syřištový apod.

Krok 6

Při suchých ekzémech naopak pijeme čaje posilující játra, tedy např. čaj z ostropestřce mariánského, z hořce žlutého, máty peprné apod. Čaj z ostropestřce mariánského se připravuje ze lžičky až lžíce semen ostropestřce, která asi 15 minut povaříme na mírném ohni, poté scedíme, necháme vychladnout na pokojovou teplotu a pijeme nejlépe při nebo po jídle 2-3x denně. Ostropestřec užíváme několik týdnů či měsíců, poté na delší dobu vysadíme, tuto kúru můžeme zopakovat 3x ročně.

Krok 7

A jak si připravit tinkturu z heřmánku na ekzém a kožní vyrážky?

Květy sušeného (případně čerstvého) heřmánku přelijeme 45% lihem v poměru 1:10. Květy musí být zcela ponořené. Louhujeme 3-4 týdny na teplém a tmavém místě. Občas protřepeme. Poté scedíme a užíváme 3x denně 20 kapek tinktury.

Krok 8

Jaké přírodní produkty můžeme využít pro zevní péči o atopickou pokožku?

Při léčbě atopického ekzému je vhodné přidat do koupele např. syrovátku, která suchou pokožku zvláční a zmírní svědění. Zkuste přilít 80-100 ml syrovátky do vody o teplotě kolem 37°C a setrvat ve vaně zhruba 15 minut.

Krok 9

Další možností pro vysušenou pokožku je koupel z ovesných vloček. A jak ji připravíme? 2 hrsti ovesných vloček povaříme 10 minut v 1 litru vody. Poté vločky scedíme a odvar spolu s trochou olivového či jiného kvalitního oleje přidáme do koupele.

Krok 10

Pro mokvající ekzém je výborná koupel z řepíku lékařského.  Pro celkovou koupel potřebujeme zhruba 200 g sušeného řepíku lékařského. Pro mokvající ekzémy můžeme použít také koupel ze sušeného měsíčku lékařského.

Krok 11

Po koupeli se pouze osprchujte vlažnou vodou, osušte se a namažte celé tělo např. kokosovým, měsíčkovým či třezalkovým olejem nebo některou přírodní mastí. Pro mokvavý ekzém použijeme např. šalvějovou mast. Pro suchou pokožku potom mast konopnou, měsíčkovou či mast z vlaštovičníku.

Krok 12

A jak mast z vlaštovičníku vyrobíme?

Nejprve natrháme celé rostliny vlaštovičníku, omyjeme je, nakrájíme na kousky a odšťavníme v odšťavňovači. Tato šťáva nebude žlutá, ale zelená vzhledem k přidání celých rostlin.

Krok 13

Ve vodní lázni rozpustíme 100 ml bambuckého másla s 10 g včelího vosku a přilijeme 10 ml šťávy z vlaštovičníku. Poté přelijeme do kosmetické dózičky a necháme ztuhnout.

Místo ovesných vloček můžeme do koupele použít jakékoliv otruby.

Koupel by neměla být příliš horká, maximálně 37-38°C. Ve vaně setrváme nejdéle 15-20 minut.

Pro výrobu masti z vlaštovičníku můžeme místo bambuckého másla použít také kokosový olej, lékařskou vazelínu nebo vepřové sádlo.

Vlaštovičník je prudce jedovatý, proto jej neužíváme k léčbě dětí a těhotných žen.

Pokud máte alergii na včelí produkty, použijte místo včelího vosku např. kandelilový vosk.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-bojovat-s-atopickym-ekzemem-prirodni-cestou.html