jaktak.cz

Jak uvařit rajčatovou omáčku na zimu | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Rajčatová omáčka na zimu | recept. Domácí konzervování se zase vrací do módy. Stále více lidem záleží na tom, co jí a tak jim průmyslově vyrobené konzervy, ochucené řadou „éček“, nevyhovují. Na trhu se dá koupit sezonní zelenina od drobných pěstitelů za příznivé ceny, a proto mnozí z nás doma zavařují. Patříte-li také mezi samozásobitele a máte-li rádi rajčata, zkuste rajčatovou omáčku k všestrannému využití z uvedeného receptu. Rajčatová omáčka je snadná na přípravu a nejen v zimě vám určitě přijde vhod.

Co je potřeba

  • 20 středně velkých masitých rajčat
  • 1 velkou mrkev
  • 2 velké cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 polévková lžíce soli
  • 2 polévkové lžíce sladké papriky
  • 2 polévkové lžíce pálivé papriky
  • malé množství vody na počáteční podlití

Krok 1

Rajčata pokrájíme na poloviny, cibuli a mrkev na větší kusy. Zeleninu vložíme do nádoby se širokým dnem, lehce podlijeme malým množstvím vody, přiklopíme poklicí a rozvaříme ji.

Krok 2

Jakmile je zelenina rozvařená, sejmeme poklici a dále za občasného promíchání vaříme. Vaříme až do odpaření veškeré vody. Ke konci varu přidáme sůl a obě papriky.

Krok 3

Když směs dostatečně zhoustne, rozmixujeme ji dohladka ponorným mixérem. Ještě chvíli prohříváme, omáčka musí být hustá. Správná hustota je taková, že za vařečkou musí zůstávat cestička a omáčka se jen zvolna vrací.

Krok 4

Hotovou omáčku naplníme do čistých sklenic a zavaříme při teplotě 80 °C po dobu 20 minut. Omáčku využijete jako polotovar k přípravě rajské omáčky, různých omáček na těstoviny i pizzu. Do omáčky můžete přidat bazalku nebo jiné zelené koření dle vašeho uvážení.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-uvarit-rajcatovou-omacku-na-zimu-recept.html