Jak udělat domácí dipy ke grilovanému masu | 5 receptů
Domácí dipy ke grilovanému masu | recepty. Teplé počasí svádí nejen k posezení venku, ale i k oblíbené společenské a kulinářské kratochvíli – grilování. Zkuste svým hostům tentokrát nenabídnout k masu obvyklý a nudný kečup a hořčici a překvapte je variací doma vyrobených dipů. Jejich příprava vám zabere jen pár minut a hosté příjemnou změnu jistě ocení. Samotný pojem „dip“ se u nás zahnízdil teprve nedávno a mohli bychom ho nahradit pojmem „studená omáčka“, která se obvykle servíruje v malých miskách a namáčí se do ní maso, zelenina, pečivo, hranolky a podobně. Jejím základem většinou bývá zakysaná smetana, bílý jogurt, tvaroh nebo majonéza. Jiné dipy se připravují přímo ze zeleniny či ovoce. Pojďme si některé z nich vyzkoušet.
Krok 1
Česnekový dip – pro naše zdraví
- 500 g bílého jogurtu
 - 5 stroužků česneku
 - 50 g Eidamu
 - šťáva z citronu
 - sůl, pepř
 
Eidam najemno nastrouháme, česnek prolisujeme, promícháme s jogurtem a dle chuti osolíme, opepříme a dochutíme šťávou z citronu.
Krok 2
Rajčatový dip – je libo Mexiko?
- 5 rajčat
 - 1 malá cibule
 - 1 chilli paprička
 - 3 stroužky česneku
 - jablečný ocet
 - třtinový cukr, sůl, pepř
 
Všechnu zeleninu nadrobno nakrájíme a asi 15 minut povaříme. Poté směr rozmixujeme a dochutíme zbylými surovinami.
Krok 3
Tzatziki – tradiční řecká pochoutka
- 1 tvaroh
 - 1 zakysaná smetana
 - 1 salátová okurka
 - kopr
 - česnek
 - sůl a pepř
 
Z nastrouhané okurky slijeme vodu, přidáme najemno nasekaný kopr, prolisovaný česnek a dle chuti osolíme a opepříme. Následně okurku smícháme s tvarohem a zakysanou smetanou. Někdo dává místo tvarohu bílý jogurt. Je možné také koupit směs koření, která je určena přímo pro tzatziki.
Krok 4
Švestkový dip – s vůní skořice
- 500 g omytých a vypeckovaných švestek
 - 2 stroužky česneku
 - třtinový cukr
 - 1 dl červeného vína
 - špetka skořice
 - špetka nadrceného hřebíčku
 - sůl
 - dle chuti mletý zázvor
 
Pokrájené švestky podlijeme vínem, trochou vody a asi 15 minut dusíme společně s česnekem, skořicí, hřebíčkem a zázvorem. Nakonec směs rozmixujeme, dosladíme a dosolíme.
Krok 5
Kari – s chutí Orientu
- 1 bílý jogurt
 - 3 lžíce majonézy
 - 2 lžičky kari koření
 - 3 jarní cibulky
 - špetka soli, pepře a cukru
 
Cibulku nakrájíme nadrobno, přidáme ostatní suroviny a pečlivě promícháme, aby se chutě spojily.