jaktak.cz

Jak upéct ostružinový koláč | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak upéct ostružinový koláč | recept. Mezi námi je mnoho lidí, co z různých důvodů vyřadili mouku ze svého jídelníčku. Zejména pro ty je určen následující recept na ostružinový koláč. Koláč, který si můžete podle našeho návodu zkusit upéct, se hodí nejen pro bezlepkovou dietu, ale pochutnají si na něm i ti, bez zdravotního omezení. Příprava ostružinového koláče je velmi snadná a nedá se nic pokazit. Tak s chutí do toho.

Co je potřeba

  • 4 tvarohy v kostce (4 x 250 g)
  • 6 celých vajec
  • 175 g krupicového cukru
  • 100 g jemně mletých mandlí
  • 1 bal. vanilkového cukru
  • 1 balení vanilkového pudinku v prášku
  • kůra a šťáva z 1 citronu (nebo aroma)
  • 500 g ostružin (i více, podle chuti)

Krok 1

Suroviny na přípravu tohoto koláče nepatří zrovna k nejlevnějším. Lidé s celiakií jsou na vyšší ceny svých potravin, bohužel, zvyklí. Jestliže se vám povede koupit tvaroh v akci, náklady na suroviny rapidně klesnou.

Krok 2

Těsto budete míchat pomocí ručního šlehače nebo mixeru. Do hlubší misky (aby směs nestříkala při šlehání ven) vložíme tvaroh a přidáme vejce s oběma cukry. Prošleháme, až se vše spojí dohromady.

Krok 3

Přidáme rozmíchané jemně mleté mandle s pudinkovým práškem, citronovou kůrou a šťávou. Šleháme nebo mixujeme do té doby, než vznikne hladký hustý krém bez hrudek. Místo domácího loupání a mletí mandlí můžete v některých obchodech koupit již mletou mandlovou moučku. Usnadníte si práci.

Krok 4

Dortovou formu vymažte kouskem tuhého másla nebo jiného tuku. Pak do ní vsypejte trochu strouhaných mandlí, kokosu nebo mouky a formou potřeste. Musí být opravdu důkladně vysypaná, aby se těsto při vyklápění nepotrhalo.

Krok 5

Do připravené formy přendejte tvarohové těsto, upěchujte ho stěrkou, uhlaďte a rozložte na něj ostružiny. Ostružiny jsou nejlepší nasbírané v lese, mají výraznou vůni a je právě jejich čas, ale zahradní poslouží stejně. Nemáte-li ostružiny v oblibě, zvolte jiné drobné ovoce (maliny, rybíz).

Krok 6

Koláč nebo dort pečte v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 °C asi 50 minut. Po upečení ho nechte alespoň 20 minut vychladnout ve formě a pak opatrně vyjměte. Nožem ho uvolněte od okraje formy a pak teprve ji rozepněte. Můžete ho pocukrovat nebo ještě před pečením posypat strouhanými mandlemi. Koláč uchovávejte v lednici, je výborný i studený.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-ostruzinovy-kolac-recept.html