jaktak.cz

Jak využít chrpu polní | rady a tipy

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak využít chrpu polní | rady a tipy. Chrpa polní je rostlina známá svými modře až fialově zbarvenými květy, která roste okolo polí a cest, na lukách a na stráních. Můžete si ji také vypěstovat ze semen. Chrpa polní má mnoho léčivých účinků. Pokud se chcete dozvědět, jak chrpu polní využít, určitě si přečtěte následující článek.

Co je potřeba

Viz následující kroky

Krok 1

Chrpa polní je jednoletá rostlina, která sice nepatří mezi zákonem chráněné rostliny, ale patří mezi ohrožené druhy rostlin, proto na jednom místě sbíráme pouze několik rostlin a musíme být při sběru šetrní. Tato léčivá bylina má následující zdravotní účinky:

  • pomáhá při únavě očí a při očních potížích

  • působí močopudně a žlučopudně

  • zmenšuje otoky

  • je prospěšná při zánětlivých onemocněních (např. ledvin)

  • pomáhá při revmatismu

  • čistí krev, detoxikuje organismus

  • má podpůrné účinky při nechutenství a pomáhá při zažívání

  • má mírné dezinfekční schopnosti

Krok 2

Jak chrpu polní sbírat a sušit?

Květy se sbírají za slunečného a suchého počasí, jelikož chrpa je náchylná k plesnivění. Sušíme ji v tenkých vrstvách na stinném místě. Chrpa kvete od května do září.

Krok 3

A jak chrpu polní využít?

Pro vnitřní užití si můžeme připravit čaj tak, že 1 čajovou lžičku sušeného květu přelijeme 250 ml vroucí vody a necháme asi 5-7 minut louhovat. Čaj užíváme 1-2x denně. Chrpa se přidává také pro svou barvu a účinky do různých čajových směsí při nechutenství, zažívacích potížích, zánětlivých onemocněních a revmatismu.

Krok 4

Zevně chrpu využijeme v tinktuře na svědivou pokožku hlavy, dále v oční vodě na obklady pro unavené a bolavé oči a nebo jako součást pleťového krému či očního séra.

Krok 5

Tinkturu na svědivou pokožku hlavy připravíme z hrstičky čerstvých či sušených květů, které zalijeme vodkou či kosmetickým lihem a necháme na světlém místě macerovat asi 2 týdny. Poté tinkturu přecedíme a uchováváme ji v tmavé nádobě v lednici. Vždy před použitím tinkturu naředíme s destilovanou vodou v poměru 1:10 a vtíráme ji do vlasové pokožky po každém mytí vlasů.

Krok 6

Oční vodu na obklady připravíme jako silnější odvar z 1 lžíce chrpy, kterou přelijeme 200 ml vroucí vody a necháme 10 minut vylouhovat. Poté necháme vychladnout a používáme k obkladům na unavené, podrážděné a bolavé oči.

Krok 7

Pro výrobu pleťového krému či očního séra musíme nejprve připravit extrakt z chrpy tak, že 5 g sušených květů zalijeme 50 ml kosmetického glycerinu a necháme 3 týdny stát. Poté extrakt přefiltrujeme a můžeme jej přidat buďto do základu pleťového krému nebo do očního séra, které připravíme smícháním 20 ml chrpového extraktu, 0,25 g xanthanové gumy a 2 ml mandlového oleje. Toto sérum poté aplikujeme každý večer na oční okolí a oční víčka mírným poklepáváním. Sérum zabraňuje vzniku vrásek, vyživuje, hydratuje a zpružňuje pleť a vyhlazuje drobné již vzniklé vrásky.

Návod na domácí pleťový krém naleznete zde: Jak vyrobit domácí pleťový krém proti vráskám | návod.

  • Při přípravě odvaru k obkladům na oči a chrpového extraktu do očního séra je třeba výsledný produkt přecedit přes plátýnko, abychom zabránili vniknutí cizího tělíska do oka.
  • Užití bylin doporučujeme konzultovat se svým ošetřujícím lékařem, obzvláště pak užíváte-li nějaké léky.
  • Bylinky se nedoporučují užívat dlouhodobě.
  • Ověřte si, že netrpíte alergií na žádnou ze složek, které jsou obsaženy v podomácku připravené kosmetice.
  • Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyuzit-chrpu-polni-rady-tipy.html