jaktak.cz

Jak na domácí ovocné víno | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Ovocné víno připravovaly již naše babičky, byl to totiž levný a jednoduchý způsob, jak zužitkovat ovoce ze zahrady a lesa a připravit si lahodný alkoholický nápoj. Tento nápoj je zcela přírodní, jeho výroba je velmi snadná a záleží jen na Vás, jaké ovoce pro jeho výrobu použijete. V ovocném víně navíc zůstává zachováno mnoho vitamínů a zdraví prospěšných látek, proto se jedná i o nápoj zdravý. V našem článku se dozvíte ten nejjednodušší a ověřený postup pro přípravu domácího ovocného vína.

Co je potřeba

Na 20litrový demižon potřebujeme:

  • zhruba 7 kg ovoce
  • 4-5 kg cukru
  • vinné kvasinky a živnou sůl pro kvasinky
  • vodu
  • kvasnou nádobu - nejlépe skleněný demižon
  • korkovou zátku
  • kvasnou skleněnou zátku
  • vosk na utěsnění korkové zátky

Krok 1

Jaké ovoce použít?

Pro výrobu ovocného vína se hodí téměř jakékoliv zahradní či lesní ovoce jako např. třešně, hrušky, maliny, ostružiny, jablka, borůvky, rybíz, angrešt, jahody, višně či meruňky a samozřejmě vinná réva. Můžeme však použít také jeřabiny, šípky, trnky, moruše, hložinky, ale i rebarboru a květy pampelišek či bezu. Ovoce musí být dozrálé a zdravé bez známek hniloby a otlučení. Můžeme použít ovoce čerstvé či sušené nebo také ovocnou šťávu (např. jablečný mošt). Ovoce je možné různě kombinovat.

Krok 2

A jak na to?

Ovoce omyjeme a případně vypeckujeme, rozmixujeme jej s cukrem pomocí ponorného mixéru.

Krok 3

Demižon nebo jinou skleněnou nádobu vypaříme vařící vodou a ovocnou směs do něj nalijeme pomocí trychtýře.

Krok 4

Poté přilijeme vinné kvasinky, přisypeme živnou sůl a demižon dolijeme vodou zhruba do 9/10.

Krok 5

Demižon uzavřeme korkovou zátkou, do které jsme umístili skleněnou kvasnou zátku s vodou. Nakonec zátku zakapeme rozehřátým voskem, aby se do demižonu nedostal vzduch.

Krok 6

Víno necháme kvasit zhruba 2-3 měsíce při pokojové teplotě (nejlépe však kolem 20 °C). Kvasný proces je ukončen, jakmile se barva vína začne vyjasňovat a v kvasné zátce ani tekutině již nejsou patrné žádné unikající bublinky. Poté víno přecedíme a nalijeme do skleněných uzavíratelných lahví.

  • Pokud použijeme sladké ovoce jako např. hrušky či třešně, je dobré při přípravě vína přidat citronovou šťávu, aby chuť vína nebyla mdlá.
  • Jestliže nemáme trychtýř s dostatečně širokým otvorem, snadno si jej vyrobíme tím, že uřízneme horní část jakékoliv plastové lahve a hrdlo seřízneme.

Při výrobě vína je třeba dbát na čistotu veškerého náčiní.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.

 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-domaci-ovocne-vino-recept.html