jaktak.cz

Jak fungují naše vnitřní hodiny a jak toho využít | rady a tipy

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak fungují naše vnitřní hodiny a jak toho využít | rady a tipy. To, jak se cítíme během dne, je často závislé na našich vnitřních hodinách. Zatímco v určité době naše fyzická výkonnost stoupá, v jiné části dne jsme odolnější vůči bolesti – takže ideální třeba pro návštěvu zubaře. Jak tedy naše vnitřní nastavení funguje a jak se dá využít?

Co je potřeba

  • Pozornost
  • Respektování těla
  • Dodržování rad lékaře

Krok 1

Jednotlivé fyziologické pochody probíhají nezávisle na naší vůli. A také v odlišných cyklech. Ty můžeme rozdělit na denní, měsíční nebo dokonce sezónní. Tradiční východní nauky, jako třeba čínská medicína, tvrdí, že metabolismus a činnost jednotlivých orgánů podléhají konkrétnímu rytmu. Stejně jako třeba příznaky nemocí. I ty se zhoršují a zlepšují podle určitých zákonitostí.

Krok 2

Jak toho využít?

Například astmatici mívají největší potíže po půlnoci, obvykle mezi druhou a čtvrtou hodinou ranní. Zrovna tak trávení potravin – když si dáme kaloričtější jídlo během dne, není pro naši linii takový problém, jako když se najíme pozdě večer. Večer se tuky ukládají, přes den energii z pokrmu většinou spotřebujeme. Akutní alergické potíže nás nejčastěji potrápí ráno po probuzení. Mozkové cévní příhody většinou udeří ráno nebo v dopoledních hodinách. Mimochodem, pokud plánujete návštěvu zubaře nebo vás čeká jiný bolestivý zákrok, naplánujte si to v době od 13 do 15 hodin. V tu dobu je práh citlivosti nejnižší. A chcete-li vědět, kdy vaše paměť jede na maximální výkon, je to mezi 15. a 17. hodinou. Když se zapíšete do jazykového kurzu, uděláte určitě dobře, vše si zapamatujete a učení vám takhle odpoledne půjde samo.

Krok 3

Ale zpět ke zdraví. Během 24 hodin kolísá naše tělesná teplota a především náš krevní tlak, stejně jako tep nebo tvorba a distribuce hormonů. Nejnižší hodnoty krevního tlaku se dají naměřit v noci, zhruba od půlnoci do třetí hodiny ranní. K největšímu výkyvu dochází po probuzení, kdy systolický i diastolický tlak významně stoupne. Během dne už změny nejsou tak velké.

  • Respektujme varování lékařů, kteří znají náš zdravotní stav a řeknou, jaký máme dodržovat režim. To se týká především léků, pokud nám je předepíší.
  • Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-funguji-nase-vnitrni-hodiny-jak-toho-vyuzit-rady-tipy.html