jaktak.cz

Jak pěstovat bylinky po celý rok | rady a tipy

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak pěstovat bylinky po celý rok | rady a tipy. Pokud rádi používáte čerstvé bylinky pro dochucování nejrůznějších pokrmů a nápojů, určitě Vás potěšíme našimi tipy, jak si bylinky pěstovat po celý rok doma. Výhodou je, že nepotřebujete zahradu, bylinky si tedy můžou vypěstovat i lidé žijící v bytě. V našem článku najdete rady a tipy, jak bylinky zasít a také, jak kterou bylinku pěstovat. Čerstvé bylinky neslouží jen k dochucování pokrmů, určitě je využijete také pro jejich léčivé účinky.

Co je potřeba

Viz další kroky

Krok 1

Jaké bylinky můžeme pěstovat doma?

Mezi nejznámější bylinky, které se dají pěstovat v květináči či truhlíku patří bazalka, petrželka, levandule, tymián, rozmarýn, oregano, pažitka, meduňka, máta či koriandr. Doma si však můžete vypěstovat také majoránku, libeček, citronovou trávu, kopr, šalvěj, estragon, saturejku či kerblík a také nejrůznější bylinky používané v ajurvédské či čínské medicíně.

Krok 2

A jak na pěstování bylinek v květináči?

Bylinky si můžeme vypěstovat ze semínek, která zasejeme do truhlíku či květináče nejlépe na jaře. Samozřejmě je také možné koupit si již vypěstované sazenice bylinek a zasadit je do truhlíku.

Krok 3

Kde bylinky doma pěstovat?

Pokud chceme bylinky pěstovat v bytě, musíme pro ně vybrat vhodné místo. Rostliny by měly být situovány na jih, abychom jim zajistili co nejdelší sluneční svit. Rostlinu umístíme na parapet nebo v případě, že je místnost hodně prosvětlená, můžeme bylinu umístit téměř kamkoliv. Místo musí být slunečné, u některých bylin stačí polostinné, ale pozor na suchý vzduch nebo průvan! Vzduch můžeme zvhlčit pomocí odpařovacích misek na vodu. Určitě bylinky nepěstujte v kuchyni, kde bývá kvůli vaření časté kolísání teploty.

Krok 4

A jak bylinky zasít?

Připravíme si substrát pro bylinky a nebo  smícháme kompost s rašelinou a pískem. Jako spodní vrstvu použijeme perlit pro správné provzdušnění substrátu. Na vrstvu substrátu nasypeme semínka jednoho nebo více druhů bylinek a zasypeme 0,5 cm vysokou vrstvou substrátu. Poté substrát zalijeme a květináč umístíme na vhodné místo, kde by mělo být ideálně kolem 20 °C během klíčení bylinek. Po dobu klíčení a růstu bylinek udržujeme substrát vlhký, pravidelně jej zaléváme. Jakmile bylinky povyrostou, vyjednotíme je na vzdálenosti uvedené na obalu semínek.

Vhodné kombinace bylinek jsou např. několik druhů bazalky, oregáno se saturejkou a meduňkou, majoránka s mátou a rozmarýnem, tymián s levandulí a rozmarýnem nebo třeba petrželka s pažitkou.

Krok 5

Jak bylinky zalívat a hnojit?

Pravidelná zálivka je velmi důležitá, nic se však nesmí přehánět. Bylinky nesmíme přelít, aby kořeny neuhnily.

Vzhledem k tomu, že budeme bylinky konzumovat, měli bychom se vyhnout umělým hnojivům. Zkuste přírodní hnojivo na bylinky, které seženete v zahradnictví či hobbymarketech.

 

 

Krok 6

A jak pěstujeme nejznámější druhy bylinek?

  • Bazalka – vyžaduje slunné místo a pravidelnou zálivku, nekropíme však listy. Bazalka nesnáší chlad a průvan, je také náročná na živiny, proto ji pravidelně přihnojujeme organickým hnojivem.

  • Máta – nemá ráda sucho, na zimu ji však přemístíme do chladnější místnosti a zálivku omezíme (avšak půda nesmí vyschnout). Daří se jí dobře v polostínu, nemá ráda chlad a průvan.

  • Meduňka – je to velmi nenáročná bylina. Umístěte ji na slunné nebo polostinné sušší místo a pravidelně ji přihnojujte, bohatě se Vám odmění.

  • Levandule – levanduli pěstujeme v dostatečně velkém květináči, aby se mohla rozrůstat. Umístíme ji na slunné a sušší stanoviště a zaléváme ji teprve, když substrát vyschne.

  • Pažitka a petrželka – tyto bylinky musíme častěji zalévat, nesmíme je však přelít. Vyhovuje jim polostinné místo, nemají rády průvan. Pravidelně je přihnojujeme.

  • Rozmarýn a tymián – vyžadují slunné stanoviště, nepotřebují přílišnou zálivku. Přihnojujeme je 2x měsíčně.

  • Oregano – vyžaduje slunné stanoviště, málo vlhkosti a nemusíte jej příliš hnojit.

  • Majoránka a saturejka – vyžadují dostatek světla, občas je přihnojíme a přiměřeně zaléváme. Pozor na přemokření!

  • Pokud použijeme výsevný disk, nemusíme bylinky jednotit.
  • Pro pěstování bylinek je velmi vhodný samozavlažovací květináč či truhlík.
  • Bylinky můžeme od poloviny května letnit, před příchodem mrazíků je přeneseme dovnitř.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-bylinky-po-cely-rok-rady-tipy.html