jaktak.cz

Jak zpracovat nadbytek salátových okurek | tipy

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak zpracovat nadbytek salátových okurek | tipy. Zahrádkáři to jistě znají – když na jaře vysadí jen několik sazenic okurek pro vlastní potřebu, neurodí se žádná. Ale pojistí-li se pro případ neúrody několika sazenicemi okurek navíc, rodí všechny a ne zrovna v malém množství. Čerstvé okurky se časem přejí a co s nimi? Dáme vám několik dobrých tipů, jak zpracovat nadbytek salátových okurek.

Co je potřeba

Suroviny jsou uvedeny u receptů v následujících bodech

Krok 1

Salátová okurka se může přidávat i do zeleninových směsí.

Mám vyzkoušený tento salát. 500 g paprik, 500 g okurek, 500 g zelí, 250 g cibule pokrájíme na proužky a naskládáme po vrstvách do sklenic. Zalijeme horkým nálevem ze svařeného octa a koření. Sterilujeme 30 minut při 85 °C.

Nálev: 1/2 vody, 1/8 l 8% octa, 1 bobkový list, 2 kávové lžičky hořčičného semínka, 35 g krystalového cukru, 6 g soli, 8 kuliček pepře, 4 kul. nového koření, 7 tablet sacharinu.

Krok 2

V zimě přijde vhod okurkový sirup na přípravu limonády.

Svařte půl litru vody s 350 g krupicového cukru do hustého sirupu. 1 kilogram okurek i se slupkou rozstrouhejte a zalijte vychladlým cukrovým sirupem. Přidejte šťávu z jedné limety nebo citronu. Nechte přes noc v lednici. Druhý den rozmixujte a přes čistou utěrku vymačkejte šťávu. Zahřejte na 80 °C a plňte do horkých lahví. Po vychladnutí skladujte v chladu. V lednici vydrží půl roku.

Krok 3

Netradiční okurkový salát.

1/2 kg salátové okurky, 250 g vařených brambor, 10 bulviček červené ředkvičky, ½ ledového salátu, 1 cibule, 3 vejce natvrdo, kelímek zakysané smetany, sůl, cukr, kopr. Vše nakrájíme, promícháme a dochutíme. Necháme vychladit a podáváme s pečivem.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-zpracovat-nadbytek-salatovych-okurek-tipy.html