jaktak.cz

Jak vyrobit mast z černohlávku | návod

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Mast z černohlávku | návod. Znáte černohlávek? Pokud ne, nic se neděje, v našem článku se o něm dozvíte veškeré potřebné informace. Ukážeme si také, jak vyrobit mast z této léčivé byliny, která mimo jiné bojuje s atopickým ekzémem, ale má i spoustu dalších léčivých účinků.

Co je potřeba

Viz další kroky

Krok 1

Černohlávek je vytrvalá léčivá bylina kvetoucí fialovými květy, která roste na na vlhčích místech na loukách, mezích, okrajích lesů, při okrajích cest, ale i v parcích a na našich zahradách. Sbírá se v době květu (od července do října). Černohlávek sušíme ve stínu do 40 °C.

Krok 2

Při vnitřním užití (dobrá přísada do čajových směsí) černohlávek harmonizuje dráhy ledvin a močového měchýře, léčí záněty močového měchýře a jater, pomáhá proti migrénám a bolestem hlavy, používá se při bolestech žaludku, střevních potížích a průjmech, dále také pomáhá léčit nejrůznější gynekologické problémy a posiluje organismus.

Zevně se černohlávek používá jako kloktadlo při angínách či zánětech zubů, sušená drcená bylinka je vhodná jako zásyp na rány, odvar z černohlávku stahuje póry a léčí záněty, hodí se tedy pro aknózní pleť. Koupel z černohlávku uvolňuje svaly, ulevuje od bolesti kloubů a sedací koupele jsou vhodné pro léčbu ženských problémů.

Krok 3

V neposlední řadě můžete vyzkoušet také mast z černohlávku, která pomáhá při léčbě atopického ekzému a lupénky, hojí rány, má protizánětlivé účinky, používá se také k léčbě krvácejících hemoroidů.

Pro výrobu masti budeme potřebovat 2 lžíce kokosového oleje, který mírní podráždění a zarudnutí, hydratuje a regeneruje pokožku, je vhodný pro suchou a šupinatou pokožku a díky svým antibakteriálním a antiseptickým účinkům se hodí i pro pokožku postiženou nejrůznějšími kožními onemocněními. Dále přidáme 1 lžíci kakaového másla, což je rostlinný tuk, který hydratuje a chrání pokožku, je bohatý na vitamin E, působí na akné a je vhodný pro suchou a citlivou i atopickou pokožku. Do tohoto množství masti použijeme 1 hrst čerstvého černohlávku.

Krok 4

A jak mast vyrobíme?

Nejprve rozpustíme kokosový olej a kakaové máslo ve vodní lázni. Přidáme čerstvý černohlávek a necháme při nízké teplotě louhovat asi 3 hodiny. Poté hrnec odstavíme a necháme přikrytý stát do druhého dne. Celý postup zopakujeme a nakonec mast přecedíme přes plátýnko a nalijeme do vysterilizovaných kelímků. Mast necháme ztuhnout a poté ji uchováváme v lednici.

  • Pozor, černohlávek zvyšuje srážlivost krve!
  • Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyrobit-mast-z-cernohlavku-navod.html