jaktak.cz

Jak na rybízové víno

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Ze všech ovocných vín se těší největší oblibě a může si ho doma udělat vlastně každý, kdo má pár keříků rybízu a chladnější sklípek – zkuste si udělat rybízové víno i vy! Jeho příprava není složitá, ale je napínavá díky dlouhému čekání při kvašení. O to většího překvapení se pak dočkáte při své první domácí degustaci!

Co je potřeba

  • 3 l šťávy z rybízu – potřebujete na ni asi 4,5 kg červeného rybízu (pokud máte i černý, dejte jednu třetinu váhy černého rybízu – víno pak bude mít tmavší barvu a plnější chuť)
  • 2,5 kg cukru
  • 2 sáčky živné soli
  • 1 lahvička tekutých kvasinek
  • 4 litry vody
  • desetilitrový demižon s kvasnou zátkou

Krok 1

Připravte si šťávu z rybízu pomocí lisu na ovoce. Pokud ho nemáte, postupujte následujícím způsobem: Rybíz propláchněte a rozmačkejte nebo nahrubo rozmixujte. Nechte ho den nebo dva uležet a pak přes hrubé plátno vymačkejte všechnu šťávu (někdo používá i silonové punčochy).

Krok 2

Do 4 l vody nasypte všechen cukr a nechte projít varem. Pak spolu s rybízovou šťávou přelijte do čistého desetilitrového demižonu a přidejte živnou sůl a kvasinky. Směs dobře promíchejte a demižon umístěte na chladné místo (asi 17 stupňů) bez přímého slunečního svitu.

Krok 3

Nejprve se kvašení projeví vznikem pěny, která za čas opadne. V tu chvíli můžete objem doplnit vodou. Asi po čtyřech týdnech kvašení přelijte víno do jiného demižonu tak, aby se co nejméně zvířil kal a kvasinky u dna. Nový demižon uzavřete kvasnou zátkou a nechte pracovat asi dva měsíce. Pak je víno konečně hotové a vy ho můžete přelít do lahví, skladovat v chladnu a radovat se, jak se vám povedlo.

Pokud máte rybíz hodně sladký nebo naopak kyselý, upravte podle toho množství cukru. 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-rybizove-vino.html