jaktak.cz

Jak bojovat se zánětem močového měchýře přírodní cestou | rady a tipy

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak bojovat se zánětem močového měchýře přírodní cestou | rady a tipy. Většina žen zná zánět močového měchýře velmi dobře, neboť ženy jsou k tomuto onemocnění mnohem náchylnější než muži. Jedná se o nepříjemné onemocnění, které bývá léčeno antibiotiky. V počátku onemocnění nebo při nekomplikovaném průběhu je však možné se antibiotikům vyhnout. V následujícím článku Vám poradíme, jak bojovat se zánětem močového měchýře přírodní cestou a také, jak zánětu předcházet.

Co je potřeba

Viz další kroky

Krok 1

Zánět močového měchýře se projevuje především častým, neodkladným a často bolestivým nutkáním na močení, pálením a řezáním při močení a někdy také bolestivým podbřiškem.

A jaké jsou příčiny?

Nejčastější příčinou infekce močového měchýře bývá přemnožení bakterií, nejčastěji Escheria coli (v 80 – 90 % případů). Pokud člověk pije nedostatečně a neproplachuje tak močový měchýř, bakterie se velmi snadno usadí a množí. Výsledkem je infekce močového měchýře. Dalšími příčinami vzniku infekce mohou být např. hormonální změny související s těhotenstvím, menstruací či menopauzou, špatné hygienické návyky, nechráněný pohlavní styk, nevhodné spodní prádlo, oslabená imunita či cukrovka.

Krok 2

Jaká jsou opatření při léčbě močového měchýře?

Pacient musí být vždy v teple a postupně zvyšovat příjem tekutin, vyplavují se tak bakterie z močového měchýře a klesá jejich koncentrace. Vhodnými tekutinami jsou bylinkové čaje, čistá voda či brusinková šťáva, vyhněte se naopak kávě, alkoholu a perlivým limonádám.

Proti pálení při močení vyzkoušejte lžičku jedlé sody rozmíchanou ve sklenici vody.

Do svého jídelníčku zařaďte močopudné potraviny, např. petržel, celer, okurku, vodní meloun, jablka, broskve, meruňky, ananas apod.

Krok 3

Lichořeřišnice větší – jedná se o velmi účinné přírodní antibiotikum vhodné při zánětech močových a dýchacích cest. Má protizánětlivé a mírné močopudné účinky. Působí také preventivně. Čaj připravíte ze lžičky sušené nebo 2 lžiček čerstvé byliny, kterou zalijete 250 ml vroucí vody a necháte 10 minut louhovat. Pijeme 3x denně. Je vhodná i pro děti a těhotné a kojící ženy.

Krok 4

Vřes obecný – vřes má silné antibakteriální a močopudné účinky, omezuje tak výskyt nežádoucích bakterií v močových cestách. Normalizuje také činnost ledvin. Pro přípravu čaje nechte povařit 2 lžičky sušené byliny v 250 ml vody, poté nechte 15 minut stát a čaj sceďte. Užívají se 2 – 3 šálky denně.

Krok 5

Přeslička rolní – přeslička má močopudné a mírné protizánětlivé účinky. Je vhodná pro všechny nemoci ledvin a močového měchýře, obzvláště při prochladnutí močového měchýře s křečovitými bolestmi. 1 - 2 lžičky sušené přesličky zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme 10 minut louhovat. Čaj by se měl pít 2 - 3x denně.

Krok 6

Měsíček lékařský – měsíček má působí proti zánětům ledvin a močového měchýře. Čaj se připravuje z jedné až dvou lžic sušeného květu, které přelijeme 250 ml vroucí vody a necháme 15 minut louhovat. Pijeme jej 3x denně.

Krok 7

Smetanka lékařská – smetanka neboli pampeliška má diuretické účinky, prospívá močovým cestám i ledvinám. Čajová lžička sušených listů se přelije vroucí vodou a nechá louhovat 15 minut. Čaj pijeme 2x denně.

Krok 8

Brusnice brusinka – brusinky zbavují tělo mikrobů v močových cestách a zároveň fungují preventivně proti zánětu močového měchýře. Čaj se připravuje ze 2 lžiček sušených plodů brusinek, které zalijete 250 ml vroucí vody a necháte 20 minut louhovat. Pijeme 2 – 3x denně.

Krok 9

Kopřiva dvoudomá – kopřiva je bylina s močopudnými účinky, tlumí zánět močových cest. Lžičku sušené kopřivy přelijte 250 ml vroucí vody a nechte 10 minut louhovat. Čaj se pije 2x denně.

Krok 10

Bříza bělokorá – čaj z listů břízy bělokoré má silné močopudné účinky, čistí a detoxikuje, pomáhá také při snížené funkci ledvin a zánětech močových cest. Dvě čajové lžičky listu břízy přelijeme 250 ml vroucí vody a necháme cca 15 min louhovat. Čaj pijeme 2x denně.

  • Pokud objevíte v moči stopy krve nebo pokud máte zvýšenou teplotu či horečku, neprodleně vyhledejte lékaře.
  • K lékaři zamiřte také, pokud se zánět močového měchýře objeví v těhotenství nebo pokud domácí léčba během několika dnů nezabere.
  • Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.

Varování

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-bojovat-se-zanetem-mocoveho-mechyre-prirodni-cestou-rady-tipy.html