jaktak.cz

Jak a čím osadit jižní záhon

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak a čím osadit jižní záhon | rady a tipy. Kout vaší zahrady, který je celodenně oslňován záplavou slunečních paprsků, se může rázem proměnit v nádherně kvetoucí záhon. Stačí jen vybrat ty správné trvalky, kterým se bude na sluníčku líbit a odmění vás bohatým květenstvím a dopřát jim ty správné podmínky. Založení záhonu má svá pravidla, jejichž dodržením si ušetříme práci navíc.

Krok 1

Plán


Napřed si musíme dobře rozmyslet, jak bude náš nový jižní záhon vypadat. Zda bude rovný nebo třeba oválný, jdoucí podél plotu nebo uprostřed trávníku. Doporučit můžeme vytvoření nákresu, kam si naše představy zaneseme. Kromě tvaru si vymezíme také délku a šířku záhonu. Rozvrhneme si, jaké rostliny budou v jakých místech. Nezapomeneme na dostatečné rozestupy mezi nimi, časem se rozrostou a spojí. Velké rostliny umístíme dozadu, menší dopředu. Vybereme takové rostliny, které mají různou dobu květu, aby na zahrádce bylo pořád něco hezkého k obdivování.
Rozmyslíme si také, jak bude záhon ohraničen. Je mnoho možností – přechod mezi trávníkem a záhonem může být úplně skrytý pomocí plastového oddělovače trávníku, nebo naopak může být ozdobný z kamenů, dlažebních kostek, dřeva či plastu.

Krok 2

Výběr a nákup rostlin


Velmi příjemnou záležitostí je návštěva zahradnictví, kde si vybereme své nové spolubydlící. Z vysokých rostlin by se vám mohl hodit např. zlatobýl, který v srpnu spustí ohňostroj žlutých květů a má i léčivou moc. Do výšky rostou i slunečnice, třapatky nebo ozdobné trávy. Mezi středně velké rostliny patří venkovní ibišek, kosatce a juka, která při občasném hnojení překvapí bílými květy na vysokém stonku. Slunce miluje i vrbina, šalvěj a rozchodník, zdobící zahrádku svými listy a poupaty ještě před kvetením – a co teprve potom! Ještě o něco nižší jsou nízké kultivary aster, levandule a mateřídouška. Úplně při zemi se budou držet různé kobercové plazivky – rožec, plamenka, lomikámen a protěž. Spíše velké plochy nám pomůže pokrýt skalník.

Krok 3

Povrch a ohraničení


Napřed si připravíme půdu. Rýčem odstraníme trávník, kořeny, kameny a vše, co by mohlo překážet při sázení. Hlínu zryjeme. Pokud budeme používat netkanou textilii proti plevelu, ustřihneme ji dle tvaru záhonu a na více místech připevníme. Záhon ohraničíme.

Krok 4

Sázení


A v tuto chvíli můžeme konečně začít sázet rostliny. Napřed si je jen tak na zkoušku rozmístíme na záhon a poodejdeme dál, abychom si jejich rozvržení dobře prohlédli. Když jsme s jejich rozmístěním spokojeni, vykopeme pro každou z nich dostatečně velkou díru, do které můžeme napřed nasypat trochu kompostu – dle požadavku konkrétní rostliny.  

Krok 5

Na závěr


Založení záhonu je příjemná práce, jejíž výsledky jsou vidět sice hned, ale opravdu krásně a přirozeně bude vypadat až napřesrok. Je to nádherný pocit sednout si ven a kochat se květy jako z pohádky, ať už je jaro, léto či podzim – dobře sladěný záhon pokvete pořád. Krásně si tu radost užijte!


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-cim-osadit-jizni-zahon.html