jaktak.cz

Jak připravit pečenou dýni s rajčaty, brambory a rozmarýnem | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak připravit pečenou dýni s rajčaty, brambory a rozmarýnem | recept. Není nad jednoduchá jídla, totéž platí i o následujícím receptu. Po krátké přípravě surovin se o samotné vaření (v tomto případě pečení) už postará trouba. Pro přípravu pečené dýně budete potřebovat dýni hokkaidó, brambory a třešňová rajčátka. Správnou chuť pečené dýni dodá zálivka složená z olivového oleje, citronové šťávy a rozmarýnu, nesmí samozřejmě chybět ani sůl a pepř. Pro větší jedlíky a masožrouty můžete přidat orestovaný plátek masa nebo volské oko. Pečená dýně skvěle poslouží jako sytá a plnohodnotná večeře, pokrm obstojí i jako oběd.

Co je potřeba

  • 1 malou dýni hokkaidó
  • 4 brambory
  • 10 cherry rajčátek
  • cca 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžičku citronové šťávy
  • sůl a pepř, hrst rozmarýnu

Krok 1

V prvním kroku si omyjeme dýni a vydrhneme brambory, loupat je není třeba, budou se péct se slupkou. Dýni i brambory nakrájíme na hranolky nebo menší plátky. Aby se oboje rovnoměrně propékalo, bude lepší, když brambory nakrájíte na menší nebo tenčí kusy, oproti dýni jim trvá déle, než se propečou. Případně je dejte péct první a dýni přidejte později. Rajčátka stačí opláchnout, péct je budeme v celku.

Krok 2

Troubu rozehřejeme na 200 °C. Plech potáhneme pečicím papírem. Zeleninové hranolky na něj rovnoměrně rozprostřeme. Rajčátka podle velikosti můžeme přidat až v průběhu pečení. Na zálivku prošleháme metličkou v misce olivový olej, citronovou šťávu, sůl a pepř. Rozmarýn opereme, několik větviček si odložíme stranou na ozdobu. Zbytek nasekáme nadrobno, případně můžeme použít i sušený rozmarýn, a nasypeme ho k zálivce. Zálivku promícháme a přelijeme jí brambory i dýni.

Krok 3

Plech vložíme do trouby a pečeme asi 25 minut, podle velikosti jednotlivých hranolků. Jakmile je vše měkké, rozdělíme na porce, ozdobíme rozmarýnovou větvičkou a servírujeme. Dobrou chuť!


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-pecenou-dyni-s-rajcaty-brambory-rozmarynem-recept.html