jaktak.cz

Jak využít arganový olej | rady a tipy

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak využít arganový olej | rady a tipy. Arganový olej je velmi luxusní a vzácný rostlinný olej používaný v gastronomii i v kosmetice. Lisuje se z plodů stromu argánie trnité rostoucí pouze v Maroku. Přezdívá se mu „marocké zlato“ nebo také „elixír mládí“. Arganový olej má mnoho léčivých účinků. V našem článku se dozvíte, které to jsou a také, jak arganový olej využít.

Co je potřeba

Viz další kroky

Krok 1

Arganový olej se v Maroku používá již celá staletí. Je bohatým zdrojem antioxidantů, vitamínů (např. velké množství vitamínu E, dále vitamíny A, B a D), karotenů, nenasycených mastných kyselin a fytosterolů, které snižují hladinu cholesterolu a pomáhají předcházet kardiovaskulárním onemocněním. Arganový olej také posiluje funkci srdce, jater, zlepšuje stav cév, lymfatického a nervového systému, odstraňuje otoky, má protizánětlivé a antibakteriální účinky, stimuluje krevní oběh a upravuje tak krevní tlak, snižuje riziko rakoviny, zlepšuje obranyschopnost organismu, snižuje hladinu glukózy v krvi, je tedy vhodný i pro diabetiky.

Krok 2

Jaké je jeho využití v kuchyni?

Arganový olej můžete samozřejmě užívat i samostatně. Jídlu mimo velmi zdravých látek dodá také oříškovou chuť a aroma, proto jej zkuste přidat třeba do zeleninového salátu, hodí se však i k rybě, masu, do omáček a dipů. Využijete jej také k dochucení kuskusu a dalších druhů těstovin. Do jídla jej přídávejte až na konci vaření, aby se nezničily cenné látky.

Krok 3

A jaké má arganový olej účinky v kosmetice?

Arganový olej pomáhá při léčbě kožních onemocnění (např. lupénky, akné, ekzémů), zklidňuje a hojí citlivou, podrážděnou a suchou pokožku, redukuje vrásky a pigmentové skvrny, hydratuje a vyživuje pleť, zlepšuje stav vlasů, dodá jim lesk, hebkost, sílu, vyživuje suché konečky vlasů, hojí jizvy, strie, popáleniny a spáleniny od slunce, posiluje slabé nehty, chrání před UV zářením.

Krok 4

  • Můžete jej užívat místo pleťového krému i na oční okolí. Využijete jej však na celé tělo, místa postižená kožními problémy či na suchá místa.
  • Vyzkoušejte také vlasový zábal z arganového oleje: po umytí do vlasů vetřete arganový olej, nechte jej 20 minut působit a poté si vlasy znovu umyjte.
  • Můžete jej také přidat do domácí kosmetiky, např. do balzámu na rty, do pleťového krému či tělového krému.
  • Arganový olej je hypoalergenní, je proto vhodný i pro ty nejmenší děti a miminka.
  • Arganový olej můžete používat na všechny typy pleti.
  • Dbejte na to, abyste konzumovali jen takový arganový olej, který je vhodný pro použití v gastronomii, některé druhy arganového oleje slouží pouze ke kosmetickým účelům!

Varování

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyuzit-arganovy-olej-rady-tipy.html