jaktak.cz

Jak udělat domácí koření na dýni | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Domácí koření na dýni | recept. Podzim je ve znamení sklizně a následného zpracovávání dýní. Dýně mají velmi široké uplatnění v kuchyni. Přidáváme je do sladkých i slaných pokrmů. V zahraničí a dnes už i u nás, ve specializovaných obchodech, je k dostání směs koření na dýni. Není složité si toto koření připravit doma a mít ho po ruce. Důležité je najít si kvalitního dodavatele koření (to z běžné obchodní sítě nebývá příliš kvalitní). Návod, jak takovou kořenící směs na dýni připravit, následuje.

Co je potřeba

  • 3 polévkové lžíce mleté skořice
  • 2 kávové lžičky mletého zázvoru
  • 2 kávové lžičky muškátového ořechu
  • 1,5 kávové lžičky mletého nového koření
  • 1,5 kávové lžičky mletého hřebíčku

Krok 1

Budeme potřebovat mletou skořici. Skořici již mletou koupíme, nebo ji umeleme sami z celých svitků. Je důležité koupit správný druh tohoto koření. Většinou se v obchodech vyskytuje podřadnější druh – cassia. Tento druh skořice obsahuje cumarin. Traduje se, že tato látka je zdraví škodlivá, výzkumy však zatím nic takového neprokázaly. Mnohem lepší je cejlonská skořice, má velmi jemnou vůni a kumarin neobsahuje. Na fotografii je skořice cejlonská, porovnejte její svitek s běžně dostupnou (cejlonská má více slabých vrstev).

Krok 2

V dalším kroku přidejte strouhaný muškátový oříšek. I tady se vyplatí koupit ho u specializovaných obchodníků. Na obrázku je jasně vidět rozdíl ve velikosti od dvou různých obchodníků. Oříšek kupujte celý, déle si v uzavřené nádobě udrží vůni a velmi snadno se nastrouhá na jemném struhadle potřebné množství.

Krok 3

Další přísadou je hřebíček. Hřebíček jsou usušená nerozvitá poupata stromu hřebíčkovce vonného. Patří mezi nenahraditelné aromatické koření s decentní pálivou chutí. Je oblíbený v alternativní medicíně pro širokospektré účinky, mj. stimuluje trávení. Pronikavá vůně hřebíčku patří neodmyslitelně k Vánocům.

Krok 4

Do směsi dále přidáme zázvor. Zázvor můžete koupit čerstvý, v tom případě oddenek nakrájejte na plátky, usušte a teprve pak rozemelte na prášek. Snadnější je koupit si mletý. Zázvor je voňavý s ostrou palčivou chutí. Přidává se do horkých nápojů při nachlazení.

Krok 5

Pátou ingrediencí je mleté nové koření. Jsou to tmavé bobulky podobné pepři, na rozdíl od něj ale mají hladký povrch (pepř je zvrásněný). Novému koření starší ročníky někdy říkají chuť. V kuchyni ho využijete celé, do omáček, paštik, při nakládání i mleté, do perníků a vánočního cukroví.

Postup přípravy domácího koření na dýni:

Všechny druhy koření promícháme, aby se rovnoměrně promísily a uzavřeme je do dobře utěsněné kořenky. Koření skladujeme na suchém a tmavém místě.

Tento recept uvádí jen základní druhy koření do směsi. Někde přidávají ještě mletý kardamon, kurkumu nebo vanilku. Nebojte se zkoušet využít koření i při přípravě čínských masových jídel.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-domaci-koreni-na-dyni-recept.html