jaktak.cz

Jak vyrobit domácí bylinný šampon | návod na šampon pro barvené vlasy

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak vyrobit domácí bylinný šampon | návod na šampon pro barvené vlasy. Pokud máte barvené vlasy, nemusíte používat pouze chemické šampony pro udržení barvy vlasů. Některé bylinky pomáhají vlasy zesvětlovat, ztmavovat, prohlubovat jejich odstín nebo jim dodávají lesk. Následující řádky Vám poradí, jak si doma vyrobit přírodní bylinkový šampon přímo na míru pro různé barvy vlasů. Výroba domácího šamponu je velmi jednoduchá a levná.

Co je potřeba

  • 200 ml destilované vody
  • 1 lžíce nastrouhaného olivového mýdla
  • 2 lžíce čerstvých či sušených bylinek
  • 5 g vakuové soli
  • 10 ml glycerinu
  • 7 ml přírodnícho tenzidu (např. Massocare AP EFA)
  • 3 ml stabilizátoru pěny
  • případně 2 kapky přírodního konzervantu (např. Mition)
  • pár kapek éterického oleje

Krok 1

Jaké ingredience použijeme pro výrobu domácího bylinkového šamponu pro barvené vlasy?

Pro výrobu šamponu potřebujeme destilovanou vodu, olivové mýdlo, které vlasy velmi šetrně umyje, je hypoalergenní a přírodní. Další složkou je glycerin, jenž dodá vlasům hladkost a hydrataci. Dále potřebujeme přírodní tenzid, např. Massocare AP EFA, který je vyrobený modifikací světlicového oleje plného esenciálních mastných kyselin. Tenzid způsobuje pěnivost šamponu, ulpívá na vlasech a dodává jim lesk a jemnost.

 

Krok 2

Jaké bylinky použít pro různé barvy vlasů?

  • Pro přípravu šamponu pro blond odstíny vlasů použijte žluté květy měsíčku či květy heřmánku. Měsíček se hodí pro citlivou pokožku hlavy, má protizánětlivé účinky. Heřmánek je vhodný pro mastné vlasy, zvyšuje lesk vlasů.
  • Zrzavé či červené odstíny podtrhnou oranžové květy měsíčku, květy ibišku či šípky. Ibišek se navíc používá jako prevence proti padání vlasů, napomáhá obnovit jejich růst a působí proti šedivění vlasů. Šípky pak mají zásadní vliv na růst, kvalitu, lesk a sílu vlasů.
  • Pro tmavé vlasy si připravte listy ořešáku či ořechové skořápky, listy šalvěje nebo podbělu nebo snítky rozmarýnu. Šalvěj působí také proti lupům, zmírňuje podráždění vlasové pokožky, čistí vlasy a usnadňuje rozčesávání. Podběl se používá na mastné vlasy a proti lupům, posiluje konečky vlasů, navrací jim pružnost a lesk. Rozmarýn má podobné účinky jako rozmarýn, napomáhá navíc růstu vlasů.
  • Dalšími bylinkami vhodnými pro výrobu šamponu jsou např. růže, která dodává vlasům lesk a zářivost, kopřiva či pampeliška pak pomohou proti mastným vlasům a lupům, meduňka bojuje se suchými vlasy, levandule regeneruje a zklidňuje, zmírňuje svědění a usnadňuje rozčesávání, máta je pak vhodná pro uklidnění poškozené pokožky hlavy.

Krok 3

A jaké éterické oleje použít pro výrobu šamponu?

Můžete použít Váš oblíbený éterický olej nebo si vybrat éterický olej dle typu vlasů. Pro padající a řídké vlasy použijte éterický olej bergamot či eukalyptus. Suché vlasy ocení éterický olej kajeput. Pro mastné vlasy s lupy se hodí éterický olej borovice či cedr. Pro jemné a lámavé vlasy je vhodný éterický olej pačuli. S lupy a citlivou pokožkou si poradí éterický olej levandule. Na roztřepené konečky si připravte éterický olej ylang-ylang. Jalovec pak zase prohlubuje odstín tmavých vlasů.

Krok 4

A jaký je postup?

Destilovanou vodu převaříme a rozpustíme v ní nastrouhané olivové mýdlo, poté do tekutiny přidáme bylinky a necháme je louhovat přes noc.

Krok 5

Druhý den tekutinu přecedíme přes plátýnko, přidáme do ní glycerin, tenzid a stabilizátor pěny. Směs zahustíme vakuovou solí, necháme ji chvilku odstát a poté ji přelijeme do čisté lahvičky. Šampon vydrží asi týden, pokud do něj přidáme konzervant, prodloužíme jeho trvanlivost až na půl roku.

Šampon z vlasů důkladně vymyjte a místo kondicionéru naneste do vlasů kokosový olej. Zhruba 1/4 až 1/2 lžíce kokosového oleje vetřete do délky vlasů až ke konečkům, kořínkům se vyhnětě, mohly by být příliš mastné. Asi po hodině kokosový olej z vlasů opláchněte.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyrobit-domaci-bylinny-sampon-navod-na-sampon-pro-barvene-vlasy.html