jaktak.cz

Jak vyrobit krém proti křečovým žilám | návod

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Krém proti křečovým žilám | návod. Problémy s křečovými žilami bohužel trápí mnoho lidí. Pokud mezi ně patříte, přečtěte si náš článek, kde najdete recept na výrobu krému proti křečovým žilám. Tento krém proti křečovým žilám si vyrobíte jednoduše a velmi levně doma.

Co je potřeba

  • 1 lžička agaru nebo jiné rostlinné želatiny
  • 300 ml vody (nebo dle návodu na obalu želatiny)
  • 50 ml kaštanové tinktury
  • 1 lžíce mandlového oleje
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 20 kapek éterického oleje

Krok 1

Křečové žily se projevují hlavně otoky, pocity těžkých nohou, tlakem v končetinách, bolestmi, svěděním kůže, nočními křečemi apod. Křečové žíly jsou zapříčiněny zejména genetikou, nicméně vliv na jejich rozvoj má také životní styl, věk, pohlaví, nadváha, hormonální změny (např. těhotenství), vysoký krevní tlak, dlouhodobé stání apod. To znamená, že rozvoj křečových žil můžete oddálit tím, že budete pravidelně sportovat, shodíte případné kilogramy navíc a omezíte solení. Noste volné punčocháče a správnou obuv.

Krok 2

Nejdůležitější složkou domácího krému proti křečovým žilám jsou kaštany, které mají díky svému obsahu saponinů blahodárný vliv na cévní soustavu a žilní systém. Saponiny totiž působí protizánětlivě, odvodňují tkáně a pomáhají tak proti otokům, dále také zvyšují průtok krve v cévách, příznivě působí na žíly a cévní stěny. Kaštany nejprve cévy a tkáně rozšíří a poté dodají cévám více napětí. Posilují tak jejich elasticitu a průtok krve.

Krok 3

Z kaštanů musíte předem připravit kaštanovou tinkturu. Vyrobíte ji tak, že asi 20 čerstvých kaštanů nakrájíte na malé kousky, vložíte je do uzavíratelné sklenice a zalijete 0,5 litrem nejvýše 30% alkoholu (vodku, slivovici či líh můžete naředit pomocí destilované vody), aby se z kaštanů uvolnily potřebné saponiny. Kaštany necháme louhovat asi měsíc, každý den obsah sklenice protřepáváme. Poté kaštany přecedíme a tinkturu můžeme použít pro další výrobu.

Krok 4

Pro lepší účinek můžeme do krému proti křečovým žilám přidat éterický olej. Nejvhodnějším éterickým olejem proti křečovým žilám je cypřiš, který výrazně reguluje krevní oběh a má stahující účinky. Jiným vhodným éterickým olejem je např. rozmarýn, jenž podporuje tok energie a krevní oběh a tlumí bolesti. Dále můžete použít éterický olej geranium, jenž povzbuzuje krevní oběh, snižuje tlak a zklidňuje. Éterický olej máta peprná zase povzbuzuje, uvolňuje a má protizánětlivé účinky. Mezi další éterické oleje pro boj s křečovými žilami patří např. levandule, šalvěj muškátová, grep, heřmánek či myrha a další.

Krok 5

A jaký je postup při výrobě krému proti křečovým žilám?

Nejprve uvaříme želatinu – agar dle návodu. Želatinu necháme vychladnout a ztuhnout, poté do ní přilijeme kaštanovou tinkturu, přidáme mandlový a kokosový olej a éterický olej. Vše několik minut mixujeme elektrickým šlehačem do hladké hmoty. Poté krém přendáme do čistých sterilních kelímků. Krémem si masírujte nohy postižené křečovými žilami 2 – 3x denně.

 

  • Éterický olej rozmarýn nepoužívejte při epilepsii, horečce, vysokém krevním tlaku a v těhotenství.
  • Éterické oleje mohou vzácně vyvolat alergickou reakci, proto je doporučováno udělat před jejich použitím kontrolní test a vyzkoušet je nejprve na jemné kůži na zápěstí.
  • Ověřte si, že netrpíte alergií na žádnou ze složek, které jsou obsažené v podomácku připraveném krému.
  • Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.

Varování

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyrobit-krem-proti-krecovym-zilam-navod.html