jaktak.cz

Jak připravit bramborový salát podle norem | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Bramborový salát podle norem | recept. Následující recept na bramborový salát je přepisem českých cechovních norem pro jeho výrobu. Cechovní normy vznikly po zrušení bývalých československých státních norem. ČSN byly závazné pro všechny výrobce a proto deklarovaný výrobek byl stejný v celé republice. Po jejich zrušení vznikl prostor pro různé podnikatele, kteří v zájmu vyrobit co nejlevněji, začali pomalu měnit složení výrobku na úkor kvality. České cechovní normy jsou výsledkem spolupráce představitelů státní správy, dozorových orgánů, profesních sdružení a výrobců. Jste-li milovníky bramborového salátu, vyzkoušejte si jej připravit dle následujícího receptu.

Co je potřeba

  • brambory
  • zelenina (okurka, cibule, mrkev, hrášek, celer)
  • salátová majonéza
  • sůl
  • cukr
  • plnotučná hořčice
  • mletý černý pepř
  • kvasný lihový ocet 8%

Krok 1

Základem bramborového salátu jsou uvařené brambory. Brambory se uvaří ve slupce v osolené vodě a po zchladnutí se oloupají a pokrájejí na hranolky. Velmi důležitá je kvalita a odrůda brambor. Brambory musí mít označení varný typ A – salátové. Tyto brambory se nerozpadají při vaření a míchání, mají pevnější konzistenci. Podle normy musí salát povinně obsahovat 55% podíl brambor.

Krok 2

Další povinnou přísadou je zelenina. Kořenovou zeleninu uvaříme a studenou pokrájíme na drobné kostičky. Sladkokyselou okurku lehce vymačkáme a rovněž pokrájíme na kousky. Hrášek použijeme mražený nebo ve slaném nálevu. Mražený lépe chutná. Bílou cibuli pokrájíme nadrobno. Podíl veškeré zeleniny musí být 20 %. Poměr jednotlivých druhů určujte podle chuti. Salát musí být vyvážený. Ochutíme solí, pepřem, hořčicí, octem a popřípadě trochou cukru.

Krok 3

Brambory a zeleninu promícháme. Přidáme majonézu z oleje a žloutků. Olej se doporučuje řepkový – množství minimálně 70 %, minimální obsah 3 % pasterovaných žloutků a ochutit solí a lihovým kvasným 8% octem. Pro dochucení majonézy je přípustná plnotučná hořčice, pepř, cukr, voda. Ve velkovýrobnách se připouští ještě škrob, beta karoten, guma guar a xanthan. Ty samozřejmě v domácích podmínkách nepoužijeme.

Krok 4

Salát dobře promícháme a necháme vychladit. Pak s ním dále pracujeme nebo ho podáváme jako přílohu. Je velmi chutný a univerzální. Přepočet z % na g se zdá složitý, ale není. Poměr surovin je 55 % : 20 % : 18 %. Nahraďte % gramy (55 g, 20 g, 18 g) a vynásobte podle potřeby. Běžné čtyřčlenné rodině stačí násobit dvěma.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-bramborovy-salat-podle-norem-recept.html