jaktak.cz

Jak upéct cukroví žluté řezy | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Cukroví žluté řezy | recept. Žluté řezy jsou u nás vánoční klasikou. Oproti klasickým druhům cukroví se liší především přípravou. Těsto na následující cukroví není třeba pracně a ručně zpracovávat, nechávat odležet, vyvalovat a vykrajovat. Vystačíte si pouze s klasickým postupem jako při přípravě lité buchty. V těstě však nesmí chybět vlašské ořechy, které k vánočním sladkostem neodmyslitelně patří. Název „žluté řezy“ je odvozen od vrstvy utřených žloutků, která při zaschnutí krásně zežloutne. Vyzkoušejte si připravit snadné cukroví žluté řezy, určitě si je také zamilujete.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat:

  • 200 g cukru krupice
  • 180 g mletých ořechů
  • 180 g hladké mouky
  • 1 balíček kypřicího prášku
  • 4 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
  • 200 g cukru moučka

Krok 1

V prvním kroku si umeleme najemno ořechy. Můžete použít i mandle nebo lískové ořechy, ale „vlašáky“ jsou klasika. Máslo nakrájíme na tenké plátky nebo kostičky, jakmile trochu povolí, utřeme ho s ořechy a cukrem do pěny.

Krok 2

V jiné míse oddělíme žloutky od bílků a z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Sníh přidáváme střídavě s moukou a kypřicím práškem k ořechové směsi, opatrně mícháme, aby sníh úplně nepovolil.

Krok 3

Troubu rozehřejeme na teplotu 180 °C. Pekáč vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou, na pečicí papír by se těsto mohlo lepit. Připravenou směs vylijeme do pekáče a rovnoměrně rozetřeme. Vložíme do trouby a pečeme asi 20 minut, propečenost zkoušíme špejlí.

Krok 4

Mezitím si ze žloutků a cukru moučky utřeme hladkou pěnu. Na ještě horké upečené těsto rozetřeme žloutkovou směs do jednolité vrstvy a necháme zaschnout. Pokud nedůvěřujete vejcím, která používáte, můžete vše ještě krátce zapéct. Je však třeba počítat s tím, že řezy nebudou jasně žluté, žloutková vrstva mírně zezlátne.

Krok 5

Hotové řezy rozkrájíme na čtverečky nebo obdélníčky, nezůstanou vám tak žádné odřezky a navíc je to rychlé. Pokud si však chcete dát práci, lze těsto vykrajovat třeba do měsíčků nebo koleček. Řezy pečte pouze s několikadenním předstihem, při delším skladování se začínají drolit, ale na skvělé chuti to nic nezmění.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-cukrovi-zlute-rezy-recept.html