jaktak.cz

Jak upéct perníkové řezy s brusinkovou marmeládou | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Perníkové řezy s brusinkovou marmeládou | recept. Perníková vůně a chuť patří k Vánocům neodmyslitelně. Zkuste si z perníkového těsta připravit tentokrát řezy. Perníkové řezy jsou celkem rychlé a nepotřebují zdlouhavé vykrajování. Výhodou je, že jsou výborné hned po upečení, ale když se rozleží, jejich chutě se příjemně propojují a řezy jsou tak ještě lepší. Řezy jsou plněné brusinkovou marmeládou, jejíž pikantnost se skvěle snoubí se sladkostí těsta.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat:

  • 350 g hladké mouky
  • 1 sáček kypřicího prášku do perníku
  • 1 hrst vlašských ořechů + 1/2 hrsti nasekaných na posypání
  • 1 lžičku perníkového koření
  • 70 g cukru moučka
  • 2 lžíce medu
  • 2 vejce
  • 2 lžíce másla
  • sklenku brusinkové marmelády
  • šťávu z půlky citronu
  • cukr moučka dle potřeby a chuti

Krok 1

V prvním kroku si nasypeme mouku do mísy, přidáme kypřicí prášek, koření, cukr a mleté ořechy, promícháme. Rozklepneme vejce a spolu s medem a rozpuštěným máslem nalijeme do mísy k ostatním surovinám. Rukama nebo v robotu vypracujeme hladké těsto. Pokud nespěcháme, můžeme těsto nechat do druhého dne odležet.

Krok 2

Následně z těsta odřízneme asi třetinu. Zbylý kus vyválíme na velikost běžného pekáče. Pokud by se vám těsto příliš lepilo, přisypeme ještě trochu mouky. Vyválený plát přeneseme na pekáč vyložený pečicím papírem.

Krok 3

Těsto pomažeme brusinkovou marmeládou. Pokud by byla příliš hustá, můžeme ji rozmíchat s trochou rumu. Posypeme nasekánými ořechy.

Krok 4

Zbylé těsto vyválíme a nakrájíme na pruhy. Potom je klademe diagonálně na brusinkovou náplň tak, abychom vytvořili mřížku (viz ilustrační obrázek).

Krok 5

Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova. Mezitím si připravíme citronovou polevu. Z citronu vymačkáme šťávu, postupně přisypáváme cukr moučka a šleháme metličkou, aby nevznikaly hrudky. Množství cukru upravte dle chuti.

Krok 6

Na upečené horké řezy nalijeme citronovou polevu a v chladu necháme ztuhnout. Upečený moučník nakrájíme na řezy, uchováváme v chladu, ale lednice řezům příliš nesvědčí, raději volíme suchý sklep nebo komoru. Obstojí i jako sváteční moučník, jen ho rozkrájejte na větší řezy.

Místo brusinkové můžete použít i rybízovou marmeládu. 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-pernikove-rezy-s-brusinkovou-marmeladou-recept.html