jaktak.cz

Jak vyrobit vánoční pot-pourri | návod na vánoční dekoraci

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Vánoční pot-pourri | návod na vánoční dekoraci. Pot-pourri je francouzský výraz pro nádobu obsahující sušené květiny, byliny a další přírodní dekorace, která zároveň slouží jako výzdoba a osvěžovač vzduchu. Jelikož se blíží advent, poradíme Vám, jak si snadno vyrobit vánoční pot-pourri, které provoní Vaši domácnost Vánocemi a také poslouží jako krásná vánoční dekorace.

Co je potřeba

  • Vhodná nádoba
  • Přírodniny
  • Asi 5 kapek éterického oleje

Krok 1

Jakou nádobu použít?

Vhodná je třeba skleněná či keramická mísa, můžete však použít i kameninovou, porcelánovou, proutěnou misku, košík či tác.

Krok 2

Které přírodniny jsou vhodné do vánočního pot-pourri?

Pro výrobu vánočního pot-pourri můžete použít šišky, kaštany, sušené šípky, větvičky jehličnanů, bukvice, žaludy, ořechové skořápky, kousky cesmíny, koření (např. celá skořice, hřebíček, anýz, badyán apod.), sušená jablka, pomeranče či citrony, mech, ozdoby vyřezané z březové kůry, hobliny z cedrového, cypřišového či jalovcového dřeva, případně další přírodní dekorace.

Krok 3

A jaký éterický olej vytvoří vánoční vůni?

Vhodnými éterickými oleji pro vytvoření vánoční vůně a nálady jsou např. éterické oleje z jehličnanů (jedle, smrk, borovice, cedr, cypřiš apod.). Také éterické oleje s vůní koření se skvěle hodí, vyzkoušejte třeba skořici, hřebíček, vanilku, atd. Vánoční atmosféru navodí také éterický olej citron, pomeranč či mandarinka. Éterické oleje můžete samozřejmě kombinovat, nejen podle vůně, ale také kvůli léčivým účinkům jednotlivých éterických olejů.

Éterické oleje z jehličnanů Vám mimo krásné vůně nabídnou také pomoc při nachlazení a uvolní Vám dýchací cesty.

Éterické oleje skořice a hřebíček mají antiseptické účinky, prohřívají a posilují. Éterický olej vanilka Vám zlepší náladu, sníží napětí a stres, což se před nadcházejícími Vánocemi také skvěle hodí. Navíc vanilka k Vánocům bezesporu patří. Éterický olej badyán Vám pomůže při nachlazení a špatném trávení a také uklidňuje.

Citrusové éterické oleje pak mají následující účinky: Citron osvěžuje a pročišťuje, mandarinka harmonizuje psychiku (zejména tu dětskou) a zbaví Vás migrény, pomeranč pak dodává radost a optimismus a napomáhá lepšímu trávení.

Krok 4

A jaký je postup?

Jednoduše do nádoby vložte větvičky jehličnanů a lístky cesmíny, poté přidejte šišky, šípky, kaštany a větší kousky celé skořice.

Krok 5

Nakonec přisypeme koření a přidáme sušené pomeranče nebo jen pomerančovou kůru, sušené citrony či jablka. Vše dozdobíme ozdobami z březové kůry nebo jinými přírodninami. Následně do misky nakapeme éterický olej.

  • Pot-pourri můžete nasypat do celofánového sáčku a zavázat mašlí. Tento krásný a jednoduchý dárek Vaše blízké jistě potěší.
  • Vůně časem vyprchá, stačí však nakapat znovu do misky éterický olej.
  • Éterický olej cypřiš nepoužívejte v těhotenství.
  • Éterický olej skořice není vhodný pro děti do 30 měsíců, těhotné ženy a při vysokém krevním tlaku.
  • Éterický olej hřebíček se nehodí pro děti do 30 měsíců a při vysokém krevním tlaku.

Varování

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyrobit-vanocni-pot-pourri-navod-na-vanocni-dekoraci.html