jaktak.cz

Jak uvařit čočku po indicku | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Čočka po indicku | recept. Pokud Vás už nebaví čočka nakyselo, máme pro Vás orginálnější způsob, jak čočku připravit. Zkuste si uvařit červenou čočku podle našeho receptu. V následujícím článku najdete recept na červenou čočku po indicku. Tento recept je bezmasý, přirozeně bezlepkový a navíc velmi rychlý.

Co je potřeba

  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 250 g červené čočky
  • půl litru zeleninového vývaru
  • 100 ml kokosového mléka
  • sůl, pepř, kari, koriandr, čerstvé bylinky
  • limetková či citronová šťáva
  • 2 lžičky kari pasty

Krok 1

Pro indickou kuchyni je typické kari koření a koriandr. Součástí indické kuchyně bývá také citronová tráva, pokud nemáte samostatnou sušenou či čerstvou, zkuste při přípravě čočky použít kari pastu, která ji obsahuje. Kari pasta je oblíbená v thajské kuchyni, jistě však nebude vadit, když si ji vypůjčíme i do kuchyně indické. V kari pastě najdete i kmín, jenž se v indické kuchyni také používá. Obsahuje však i chilli papričky, použijte ji tedy pouze v případě, že Vám chutná velmi pikantní jídlo.

Krok 2

Červená čočka je velmi rychle hotová, proto celé jídlo zvládnete připravit do 30 minut. Červená čočka patří mezi luštěniny, jež jsou nezbytnou součástí indické kuchyně. Červená čočka obsahuje velké množství vlákniny, bílkovin, železa a manganu. Najdete v ní však i vitamín B6, kyselinu listovou, selen, zinek a další cenné látky.

Krok 3

A jaký je postup při přípravě červené čočky po indicku?

Na rozpáleném olivovém oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, po chvilce přihodíme na plátky nakrájený česnek a případně i kari pastu.

Krok 4

Vše krátce osmažíme a přisypeme propláchnutou červenou čočku a zalijeme vývarem. Čočku dusíme asi 15 minut, poté přilijeme kokosové mléko a necháme ještě asi 5 minut povařit. Nakonec čočku ochutíme solí, kari kořením a čerstvými bylinkami.

Krok 5

Indickou červenou čočku podáváme s rýží a čerstvou zeleninou. Na talíři ji pokapeme limetkovou či citronovou šťávou.

Červenou čočku skvěle doplní rýže basmati.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-uvarit-cocku-po-indicku-recept.html