jaktak.cz

Jak využít marseillské mýdlo | rady a tipy

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak využít marseillské mýdlo | rady a tipy. Pravé marseillské mýdlo je kvalitní mýdlo vyráběné pouze z rostlinných olejů a navíc je biologicky odbouratelné. Jestliže se o složení tohoto mýdla chcete dozvědět více, přečtěte si následující článek. Naleznete zde také tipy, jak marseillské mýdlo v domácnosti využít.

Co je potřeba

Viz další kroky

Krok 1

Tradiční marseillské mýdlo je 100% přírodní a nesmí obsahovat jakékoliv syntetické přídatné látky včetně barviv a parfémů. Toto mýdlo musí obsahovat 72 % rostlinných olejů. Marseillské mýdlo se začalo vyrábět již před 600 lety. V roce 1668 pak bylo uzákoněno, ze kterých olejů a bylin musí být marseillské mýdlo vyráběno. Marseillské mýdlo se vyrábí zejména z oleje olivového, ale i palmového a kokosového. Marseillské mýdlo vyrobené s vysokým podílem olivového oleje je zelené, pokud jsou při jeho výrobě přidány i jiné tuky – palmový či kokosový, bude mít mýdlo krémovou barvu.

Krok 2

A jak marseillské mýdlo využít?

Samozřejmě jej můžete použít pro mytí jako jiná mýdla. Marseillské mýdlo je však navíc vhodné i pro tu nejcitlivější a alergickou pokožku a pro pokožku postiženou kožními problémy. Hodí se také pro dětskou pokožku. Nezpůsobuje totiž žádné podráždění a pokožku nevysušuje, naopak ji vyživuje a pomáhá na ní znovu vytvářet ochranný film, který funguje jako bariéra před nežádoucími vnějšími vlivy. Má také antiseptické účinky. Vyzkoušet můžete i tekuté marseillské mýdlo, dbejte však, aby bylo vyrobené ze 100% přírodních surovin.

Krok 3

Marseillské mýdlo můžete využít i pro praní prádla. Skvěle odstraňuje odolné skvrny (například skvrny od trávy, ovoce a krve). Hodí se pro praní v pračce i pro ruční praní a oceníte jej zejména na kojenecké a dětské prádlo i jemné tkaniny. Marseillské mýdlo je účinné i při nízkých teplotách praní.

A jak marseillské mýdlo pro praní použít?

Pokud zvolíte tuhé marseillské mýdlo, před praním jej nastrouhejte na hrubém struhadle. Pro jedno praní postačí asi 4 – 6 lžic strouhaného marseillského mýdla. Pro praní v pračce mýdlo nejprve smíchejte s litrem horké vody a nechejte mýdlové vločky rozpustit, poté nalijte do dávkovače pracího prostředku.

Pro bělejší prádlo přidejte k praní 1 lžíci jedlé sody. Místo průmyslově vyráběné aviváže můžete použít několik kapek esenciálního oleje, který prádlo krásně provoní – nakapejte pár kapek esenciálního oleje na ručník a nechejte jej vyprat společně s prádlem nebo pár kapek oleje přidejte do neutrálního pracího gelu.

Marseillské mýdlo naleznete v již hotových pracích prostředcích, dejte však pozor, jestli neobsahují i zbytečné přídatné látky.

  • Marseillské mýdlo vám navíc vydrží 2x déle než obyčejné mýdlo.
  • Velmi odolné skvrny před praním potřete marseillským mýdlem a nechte působit minimálně půl hodiny.
  • Marseillské mýdlo můžete používat také místo gelu či pěny na holení.
  • Kousek marseillského mýdla ve skříni vás zbaví molů.
  • Marseillským mýdlem se dá mýt také podlaha, kůže, nábytek, koupelna i kuchyně.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyuzit-marseillske-mydlo-rady-tipy.html