jaktak.cz

Jak během Vánoc nepřibrat | rady a tipy

Složitost: Lehké
Cena: Zdarma
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak během Vánoc nepřibrat | rady a tipy. Vánoce bývají spojené s velkým množstvím dobrého, ale také tučného a sladkého jídla, slazených a alkoholických nápojů. Pokud se však chcete vejít do Vašich oblíbených kalhot i po Vánocích, máme pro Vás několik rad. Jak o Vánocích nepřibrat, se dozvíte v následujícím článku.

Co je potřeba

Viz další kroky

Krok 1

Pokud zhřešíte a sníte pár kousků vánočního cukroví, určitě se nic hrozného nestane. Zkuste si však upéct o něco zdravější vánoční cukroví s použitím celozrnné (nejlépe špaldové) mouky místo klasické mouky bílé. Bílý cukr pak nahraďte cukrem třtinovým, který si uchovává obsah minerálních a dalších zdraví prospěšných látek, navíc cukroví obohatí o přírodní karamelovou chuť. Nicméně, pokud chcete snížit kalorickou hodnotu Vašeho cukroví, použijte klidně stévii, o něco nižší množství kalorií než bílý cukr má také datlový či rýžový sirup. Cukroví a pečivo (třeba vánočku) skvěle dosladí také přidané sušené ovoce.

Krok 2

Další kalorickou bombou konzumovanou během Vánoc je bezesporu bramborový salát. Skvělou alternativou majonézového bramborového salátu je jeho odlehčená verze, kdy místo majonézy použijete bílý jogurt či kefír nebo zálivku z dijonské hořčice a olivového oleje (připravíte ji smícháním 1 lžíce dijonské hořčice, 120 ml panenského olivového oleje a šťávy z 1 citronu). Přidejte pouze kousky vařených vajec, čerstvou a nakládanou zeleninu. Bramborový salát můžete dochutit solí, pepřem a čerstvými bylinkami.

Krok 3

Rybu smaženou v trojobalu pak vyměňte za kapra, amura, lososa, pstruha či jiné rybí maso pečené v alobalu nebo podušené na lžičce oleje. Rybu opět dochuťte čerstvými bylinkami a případně česnekem. Recept na výborného lososa s bylinkami najdete zde: Jak připravit výborného lososa s bylinkami | recept.

Krok 4

Při přípravě jednohubek či chlebíčků zkuste použít spíše celozrnné pečivo, které Vás na delší dobu zasytí. Namažte jej lehkou tvarohovou pomazánkou, dozdobte sýrem, vejcem uvařeným natvrdo a čerstvou zeleninou. Vyzkoušejte třeba pomazánky podle našeho receptu, jenž naleznete zde: Jak připravit pomazánky na vánoční či silvestrovský stůl | recepty.

Krok 5

Z alkoholických nápojů má nejméně kalorií suché bílé víno, ani s jeho konzumací to však nepřehánějte. Sklenka vína Vám neuškodí, určitě ji ale doplňte o sklenku vody. Slazeným perlivým nápojům se vyhněte obloukem, Vašemu tělu nic dobrého nepřinesou.

Krok 6

Ve stravě je důležitá zejména pravidelnost a rozmanitost. Nepřejídejte se, jezte malé porce několikrát denně a zařaďte do stravy potraviny s vysokým obsahem vlákniny (zejména luštěniny, ovoce, zeleninu, ořechy apod.). Vláknina Vám mimo jiné pomůže s trávením, reguluje vstřebávání tuků a sacharidů, snižuje hladinu cholesterolu atd.

Krok 7

Také je nezbytné pravidelně se hýbat. Postačí, pokud si každý den zajdete na delší procházku.

  • Datlový sirup si můžete snadno a levně vyrobit doma. Stačí zalít asi 20 datlí hrnkem vody, aby byly ponořené a nechat odstát přes noc. Ráno směs pouze rozmixujte do hladka a případně dořeďte vodou podle potřeby.
  • Na chlebíčky vyzkoušejte také výbornou avokádovou pomazánku podle našeho receptu, postup naleznete zde: Jak na výbornou avokádovou pomazánku | recept.
  • Jednorázový půst s následným večerním přejídáním Vaší postavě bohužel neprospěje. 
  • Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-behem-vanoc-nepribrat-rady-tipy.html