jaktak.cz

Jak plnit novoroční předsevzetí

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak plnit novoroční předsevzetí | rady a tipy. Každý rok jsou začátkem ledna posilovny nabité k prasknutí, toto nadšení související s novoročním předsevzetím zhubnout pár kilo, však u většiny lidí bohužel nevydrží. Chcete si svá novoroční přánit splnit nebo u nich vytrvat dlouhodoběji (např. u zdravého životního stylu)? V následujícím článku vám poradíme, jak plnit ta nejčastější novoroční předsevzetí.

Co je potřeba

Viz další kroky

Krok 1

Novoroční předsevzetí jsou sliby, cíle či ambice, které si lidé dávají na Nový rok, často však u jejich plnění příliš dlouho nevydrží.

Chcete to změnit?

Základem je důkladně promyšlené a reálné novoroční předsevzetí. Zhubnout nebo začít žít zdravě patří mezi ta vůbec nejčastější novoroční předsevzetí. Nedávejte si však za svůj cíl zhubnout 30 kg, začněte např. s 5 kilogramy. Pět kilogramů byste měli bez problémů shodit pouhou nepříliš radikální změnou jídelníčku a zařazením procházek nebo oblíbeného sportu (je důležité, aby vás tato činnost bavila, jen tak u ní vydržíte). Ze stravy vynechejte sladkosti a bílý cukr, bílé pečivo a mouku, alkohol a tučná masa a uzeniny, naopak konzumujte zeleninu, ovoce, libové maso a ryby, luštěniny a celozrnné obiloviny. Jakmile začnete hubnout a splníte své novoroční předsevzetí, budete mít motivaci s hubnutím (později už třeba s dlouhodobým či celoživotním zdravým životním stylem) pokračovat. Dbejte však na to, že spíše než úbytek kilogramů by vás měl zajímat úbytek centimetrů.

Krok 2

To samé se týká dalšího nejčastějšího novoročního předsevzetí – přestat kouřit. Někdo dokáže přestat s kouřením okamžitě, někdo musí množství vykouřených cigaret postupně snižovat. Chce to však velmi silné odhodlání a pevnou vůli. Začněte tím, že si sepíšete seznam kladů a záporů, které vám kouření přináší. Pokud jste pevně rozhodnuti s kouřením přestat, je třeba, abyste ve svém úsilí vytrvali alespoň první 3-4 týdny, kdy nejčastěji dochází k recidivám. Na internetu najdete spoustu rad a tipů, jak postupovat ve svém boji s kouřením den po dni.

Krok 3

Co se týče financí a pracovních úspěchů, u některých jedinců postačí skoncovat s prokrastinací (tedy chronickým odkládáním úkolů). Sepište si každý den seznam úkolů, které máte splnit, a postupně úkoly odškrtávejte. Budete lépe motivováni a brzy uvidíte, kolik činností rázem za den zvládnete. Nezapomínejte však na odpočinek.

Pokud nejste spokojeni se svým platem či zaměstnáním, zkuste popřemýšlet o změně zaměstnání. Nikdy také neuškodí nadále se vzdělávat ve svém či jiném oboru.

Krok 4

Základem dobrého vztahu je bezesporu komunikace. Zkuste ve vztahu více komunikovat, nenechávat si  vaše připomínky pro sebe. Partner či děti neumí číst vaše myšlenky a mohou mít i jiné priority a zvyky, než máte vy. Zároveň se však naučte více poslouchat. Na každém vztahu se musí pracovat a pokud to již nezvládnete sami v rodině, možná bude lepší vyhledat odborníka a nechat si včas poradit.

Pro zlepšení vztahů jsou důležité i zjevné maličkosti.

Krok 5

Zhruba 30 dní trvá osvojit si jakýkoliv zdravý návyk. Vydržte tedy plnit svá předsevzetí alespoň po celý leden a poté již bude váš nový návyk rutinou.

Vždy se se svými cíli svěřte rodině, kamarádce nebo jiné blízké osobě, předsevzetí se vám budou lépe plnit. Jednak vás vaši blízcí mohou „hlídat“ a podporovat a jednak se mohou rozhodnout následovat vaše cíle a snahy, budete pak lépe motivováni.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-plnit-novorocni-predsevzeti.html