jaktak.cz

Jak vyrobit a využít karmelitské kapky

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak vyrobit karmelitské kapky | návod. Karmelitské nebo karmelitánské kapky jsou bylinná tinktura, která se používá zejména při zažívacích potížích. Chcete se o využití karmelitských kapek dozvědět více? V následujícím článku se dočtete, jaké byliny karmelitské kapky obsahují a jejich účinky, a také, jak si vyrobit domácí karmelitské kapky.

Co je potřeba

Co je potřeba na výrobu domácích karmelitských kapek:

  • 1 litr vodky (dle některých receptů je možné použít i brandy či koňak)
  • 3 hrsti sušené meduňky
  • 1 citron nakrájený na plátky
  • 10 hřebíčků
  • 1 lžíce mleté skořice nebo 2 kousky celé
  • 1 lžička lístků koriandru
  • 1 nastrouhaný muškátový oříšek

Krok 1

Karmelitské kapky jsou obvykle vyráběny ze směsi bylin určených k úpravě trávení. Díky obsahu některých bylin je však možné karmelitské kapky využít také při migrénách a bolestech hlavy a na uklidnění. Existuje však několik receptur na karmelitské kapky. Na následujících řádcích naleznete byliny, které se obvykle v různých kombinacích používají:

Meduňka lékařská – Meduňku lékařskou naleznete asi ve všech receptech na karmelitské kapky. Meduňka zvyšuje sekreci žluči, uvolňuje křeče hladkého svalstva žaludku a střev, dále také podporuje dobrou náladu, bojuje proti stresu, uklidňuje a uvolňuje, je velmi vhodná proti bolestem hlavy.

Krok 2

Skořicová kůra – Skořici má doma asi každý z nás a používá se nejčastěji jako koření do sladkých pokrmů a dezertů. Navíc má však léčivé účinky, kterých se využívá při výrobě karmelitských kapek. Skořice pomáhá čistit střeva a tím přispívá ke snazšímu trávení. Také napomáhá hubnutí a má antioxidační účinky.

Krok 3

Hřebíček (plod hřebíčkovce vonného) – Koření známé jako hřebíček se do karmelitských kapek přidává pro své antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti, dále napomáhá trávení a má protikřečové účinky.

Krok 4

Muškátový oříšek – Další složkou karmelitských kapek bývá muškátový oříšek, který podporuje trávení a chuť k jídlu, působí také proti nadýmání.

Krok 5

Plátky citronu – V receptech na karmelitské kapky najdete i citronovou kůru či plátky citronu. Citron zlepšuje trávení a bojuje proti překyselení organismu.

Krok 6

Koriandr setý – Koriandr můžete přidat pro jeho uvolňující účinky na hladké svalstvo žaludku.

Krok 7

A jak si karmelitské kapky vyrobit doma?

Bylinky a koření v misce promíchejte, přidejte i plátky citronu, směs nasypte do uzavíratelné sklenice a zalijte ji alkoholem. Sklenici nechte stát na teplém a slunečném místě 2-3 týdny, poté tinkturu přeceďte přes plátýnko a uchovávejte na temném, suchém a chladném místě. Vnitřně užívejte jednorázově 25 kapek nebo jako aperitiv 2-3x denně 10-15 kapek. Karmelitské kapky však můžete využít i k masážím.

  • Do karmelitských kapek můžete pro lepší chuť přidat při výrobě 2 lžíce medu.
  • Užití bylin doporučujeme konzultovat se svým ošetřujícím lékařem, obzvláště pak užíváte-li nějaké léky.
  • Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyrobit-vyuzit-karmelitske-kapky.html