jaktak.cz

Jak vyrobit domácí mycí prášek do myčky

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 5 až 10 minut

Komerční přípravky na mytí nádobí v myčce jsou poměrně drahé a navíc obsahují látky škodlivé pro životní prostředí. Ty ekologické jsou pak ještě dražší. Zkuste si tedy vyrobit ekologický domácí prášek do myčky podle našeho návodu. Většinu surovin jistě máte doma a mytí nádobí bude stát zlomek ceny oproti kupovaným tabletám do myčky. Poradíme Vám také, jak nahradit chemické leštidlo. Postup, jak vyrobit domácí mycí prášek do myčky naleznete v následujícím článku.

Co je potřeba

  • 1 díl kyseliny citronové
  • 1 díl soli do myčky
  • 2 díly jedlé sody
  • 2 díly práškové sody na praní

Krok 1

Pro výrobu mycího prášku do myčky budete potřebovat jedlou sodu, která má velmi dobré čistící účinky, rozpouští mastnotu, odstraňuje připáleniny a usazeniny, neutralizuje pachy, navíc čistí i myčku a je zdravotně nezávadná.

Další složkou mycího prášku je pak prášková soda na praní (tedy uhličitan sodný), jež rozpouští tuky, odstraňuje skvrny a pachy, dezinfikuje a navíc změkčuje vodu.

Použijeme také kyselinu citronovou. Ta má antibakteriální a dezinfekční vlastnosti, odstraňuje i odolnou špínu a rez, bojuje proti vodnímu kameni a čistí myčku.

Kilogram regenerační soli do myčky stojí v různých e-shopech se surovinami pro výrobu domácí drogerie zhruba 15 Kč. Tato sůl pomáhá předcházet vápenatým usazeninám, odstraňuje nečistoty a mastnotu, dodává lesk a čistí myčku.

Krok 2

A jaký je postup?

Stačí pouze smíchat uvedené suroviny (např. 50 g kyseliny citronové, 50 g soli do myčky, 100 g jedlé sody a 100 g sody na praní) a uchovávat je v uzavíratelné sklenici na suchém místě.

Krok 3

Jak prášek používat?

Asi 1-2 lžičky prášku přidejte před mytím nádobí do zásobníku na prášek či tablety, přidejte 1 - 2 kapky jaru a můžete myčku klasicky zapnout.

Krok 4

A jak nahradit leštidlo?

Místo chemického leštidla můžete použít 2 lžíce roztoku kyseliny citronové (na 500 ml vody přidejte 50 g kyseliny citronové) nebo ocet. Ocet můžete použít i jako čistič myčky, stačí jej nalít do nádržky na leštidlo a asi 2 hrnky octa nalijte i do spodní části myčky a zapněte program na vysokou teplotu.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyrobit-domaci-myci-prasek-do-mycky.html