jaktak.cz

Jak připravit kuře na mrkvi | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Kuře na mrkvi | recept. Kuře se dá připravit na mnoho způsobů, pokud vám však již došly nápady, vyzkoušejte kuře na mrkvi podle našeho receptu. Recept je vhodný i pro úplné začátečníky. Navíc tak do případných „odmítačů“ zeleniny dostanete nenásilnou formou i trochu mrkve. Postup, jak připravit kuře na mrkvi, najdete na následujících řádcích.

Co je potřeba

  • 0,5 kg kuřecích paliček (případně naporcované celé kuře)
  • 3 mrkve
  • 2 malé cibule
  • 50 g másla
  • sůl, pepř, bylinky (např. libeček či petrželka)
  • voda na podlévání

Krok 1

O mrkvi je známo, že obsahuje velké množství betakarotenu. Jeho využitelnost ze syrové mrkve je však jen asi 25 %. Z mrkve tepelně upravené s trochou tuku je již naše tělo schopné vstřebat zhruba 1/2 betakarotenu. Syrová mrkev má však na druhou stranu protirakovinné účinky, proto mrkev nejlépe konzumujte v syrovém i vařeném stavu. V mrkvi dále naleznete vitamín A a D, vitamíny skupiny B, z minerálů pak mimo jiné draslík, hořčík či fosfor.

Krok 2

A jaký je postup?

Mrkev i cibuli oloupeme, mrkev pak omyjeme a nastrouháme najemno a smícháme ji s nahrubo nakrájenou cibulí. Kuřecí paličky osolíme a opepříme a obalíme je ve směsi mrkve a cibule.

Krok 3

Do pekáče vložíme kousky másla a obalené a ochucené kuřecí paličky. Vše zasypeme zbylou zeleninovou směsí a můžeme přidat čerstvé či sušené bylinky.

Krok 4

Kuře dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme jej přikryté asi půl hodiny. Poté pekáč odkryjeme a pečeme ještě dalších 20 minut. Podle potřeby maso podléváme vodou.

Krok 5

Kuře na mrkvi podáváme třeba s vařenými brambory nebo jinou oblíbenou přílohou. Dobrou chuť!

Můžete samozřejmě přidat i jiné druhy zeleniny nebo použít více mrkve, abyste dosáhli většího množství šťávy. Nicméně máslo pokud možno nenahrazujte jiným tukem, jeho chuť je v tomto receptu opravdu nepostradatelná.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-kure-na-mrkvi-recept.html