jaktak.cz

Jak upéct špaldové valentýnské sušenky | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Špaldové valentýnské sušenky | recept. Valentýn je za dveřmi, a pokud chcete svou drahou polovičku překvapit domácími valentýnskými sušenkami, máme pro Vás skvělý recept. Valentýnské sušenky podle našeho návodu zvládne připravit opravdu každý a navíc se jedná o zdravější variantu. Poradíme Vám také, jak valentýnské sušenky zdravě dozdobit, bez použití umělých potravinářských barviv, které často obsahují velmi nebezpečné přídatné látky.

Co je potřeba

  • 200 g másla
  • 400 g celozrnné špaldové mouky
  • 1 vejce
  • 200 g třtinového cukru
  • vanilkový lusk nebo bio vanilkový cukr
  • na zdobení si připravte např. cukrovou polevu (100 g třtinového moučkového cukru a šťávu z 1/2 citronu), kustovnici čínskou, plátky mandlí, kousky čokolády, ořechy apod.

Krok 1

Zdravější valentýnské sušenky můžete upéct s použitím špaldové mouky, případně zvolte jiný druh celozrnné či bezlepkové mouky. Na dozdobení můžete použít např. polevu připravenou z třtinového moučkového cukru, citronové šťávy a trochy malinové šťávy na obarvení. Místo cukrových či fondánových dekorací je možné použít kustovnici čínskou či plátky mandlí. Pokud máte k dispozici razítko na sušenky, zkuste jej také využít k dekoraci.

Krok 2

A jaký je postup?

Máslo nechte povolit při pokojové teplotě, poté k němu přidejte vejce, cukr a vnitřek vanilkového lusku či bio vanilkový cukr. Vše dobře promíchejte a poté postupně přisypávejte mouku tak, aby vzniklo hladké nelepivé těsto. To pak zabalte do potravinářské fólie a nechte jej asi hodinu odpočinout v lednici.

Krok 3

Potom těsto rozdělte na několik dílů a z každé části vyválejte na pomoučeném válu plát o tloušťce zhruba 3 mm. Z vyváleného těsta vykrajujte srdíčka nebo jiné vhodné tvary.

Krok 4

Pokud chcete použít razítko na sušenky, můžete těsto smíchat s kousky mandlí, čokolády a kustovnicí čínskou, případně jiným sušeným ovocem. Z těsta pak vyválejte stejně velké kuličky a každou rozmáčkněte pomocí razítka. Sušenky budou o něco silnější, proto je pečte déle.

Krok 5

Sušenky umístěte na plech vyložený pečicím papírem a dejte je péct do trouby vyhřáté na 180 °C zhruba na 10 minut.

Krok 6

Polevu připravíme smícháním prosátého moučkového cukru s citronovou a malinovou či jahodovou šťávou. Sušenky můžete zdobit pomocí sáčku, případně polevou potřít celou plochu sušenky nebo je jen pocákat a posypat mandlemi.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-spaldove-valentynske-susenky-recept.html