jaktak.cz

Jak uvařit bramborové knedlíky se škvarkovou náplní | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Bramborové knedlíky se škvarkovou náplní | recept. Plněné bramborové knedlíky není třeba představovat. Každý je zná a určitě někdy jedl. Klasika jsou knedlíky plněné uzeným masem. Co takhle zkusit změnu a naplnit je chutnou škvarkovou směsí? Uvařené knedlíky stačí rozkrojit a polít osmaženou cibulkou. Je to ovšem kalorická bomba. Pro odlehčení můžete místo cibulky přidat salát z kysaného zelí. Knedlíky se hodí i jako příloha k zabijačkovému guláši. Velmi dobře se mrazí.

Co je potřeba

Těsto na knedlíky:

  • 600 g brambor
  • 2 vejce
  • 250 g hrubé mouky
  • sůl

Náplň:

  • 1 větší cibule
  • 30 g sádla
  • 20 g strouhanky
  • 150 g škvarky
  • 1 vejce
  • mletý černý pepř
  • česnek
  • sůl

Krok 1

Začneme nejdříve s přípravou nádivky, před dalším zpracováním musí být studená. Nemáme-li v zásobě vepřové škvarečky, vyškvaříme si kousek vepřového hřbetního sádla. Návod naleznete zde: Jak vyškvařit sádlo doma | recept.

Krok 2

Na malém množství sádla orestujeme drobně pokrájenou cibuli. Zasypeme strouhankou a osmažíme dorůžova. Po zchladnutí vmícháme škvarky, celé syrové vejce a okořeníme solí, pepřem a česnekem. Promícháme, vznikne poměrně sypká hmota. Tou budeme plnit knedlíky.

Krok 3

Těsto na knedlíky vypracujeme z jemně strouhaných vařených brambor. Ty si uvaříme den předem. Přidáme ostatní uvedené ingredience a rukama vytvoříme těsto. Do hrnce napustíme dostatečně velké množství vody a dáme ji vařit. Bramborové těsto nesmí dlouho stát, zřídlo by, proto si vodu dáme ohřát hned, co je těsto hotové. Než knedlíky naplníme, bude vřít.

Krok 4

Těsto rozdělíme na stejně velké kousky. Z každého kousku, pomocí malého válečku nebo jen tak rukou, vytvarujeme placičky. Do středu každé z nich navršíme škvarkovou náplň. Knedlíky zabalíme, zmáčkneme a vytvoříme kulaté knedlíky. Knedlíky opravdu poctivě mačkejte, škvarky se vmáčknou do těsta a knedlíky nebudou mít dutinku v náplni.

Krok 5

Jakmile začne voda vařit, rychle do ní všechny knedlíky naházíme a ihned vařečkou odpíchneme ode dna. Přiklopíme poklicí a vodu přivedeme opět do varu. Za 10 minut od znovuzískaného varu jsou knedlíky hotovy. Dobrou chuť!


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-uvarit-bramborove-knedliky-se-skvarkovou-naplni-recept.html