jaktak.cz

Jak na jarní očistný půst

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak na jarní očistný půst | rady a tipy. Jarní půst dodržovali v době před Velikonocemi již naši předkové. Dnes se již v zimě stravujeme jinak než v dřívějších dobách, z tohoto zvyku bychom si však mohli vzít příklad. Organismus může být vyčerpaný z nedostatku slunečního záření, může být oslabený po prodělání chřipky nebo jiné choroby, v zimě se také nepohybujeme tolik, kolik bychom měli. Na jaře je tedy vhodné tělu ulevit odlehčením jídelníčku a konzumací velkého množství zeleniny a ovoce. Pomoci mohou také bylinky. Rady, jak na jarní očistný půst, naleznete v našem článku.

Co je potřeba

Viz další kroky

Krok 1

Úplný půst by měl trvat maximálně pár dní, další 2 týdny poté trvá zařadit postupně určité potraviny zpět do jídelníčku. Pokud se však na něj necítíte, vyzkoušejte částečný půst, který je vhodný téměř pro všechny. Základem by mělo být vyloučení červeného masa a uzenin, kávy, cigaret, alkoholu, cukru a sladkostí, bílé mouky a pšeničného pečiva a mléčných výrobků. Tyto potraviny vynechejte zhruba týden před samotným zahájením jarního půstu. Omezte také konzumaci soli a příliš slaných pokrmů.

Krok 2

Jak by půst měl probíhat?

  • 1. den pijte pouze čerstvě lisované ovocné či zeleninové šťávy
  • 2. den můžete do stravy přidat čerstvou, kvašenou a vařenou zeleninu a čerstvé ovoce
  • 3. den přidejte vařenou celozrnnou rýži
  • 4. den zařaďte do stravy luštěniny

Další potraviny zařazujte do jídelníčku pozvolna – nejprve bílý jogurt, poté celozrnné pečivo a až posléze ryby, drůbeží maso a další potraviny.

Krok 3

A jaké potraviny nám nejlépe pomohou s očistou organismu?

Do svého jídelníčku zařaďte dostatek ovoce a zeleniny, v nichž naleznete velké množství vitamínů, minerálů, antioxidantů a také vlákniny. Rozpustná vláknina (najdete ji v dužině ovoce a zeleniny nebo třeba v ovesných vločkách) navozuje rychlejší pocit sytosti a působí jako prebiotikum, nerozpustná (ta je obsažena ve slupce ovoce a zeleniny, v celozrnných obilovinách, luštěninách či oříšcích) pak čistí povrch střev a urychluje průchod potravy i odpadních látek střevem.

Velké množství vlákniny naleznete např. v jablku, konzumujte jej i se slupkou. Velmi vhodná je také červená řepa, kapusta, květák, brokolice, zelí či špenát, tyto druhy zeleniny obsahují látky, které dokážou skvěle detoxikovat organismus a prospívají zažívání.

Krok 4

Nezapomeňte dodržovat dostatečný pitný režim, mezi vhodné tekutiny patří neperlivá voda, čerstvé ovocné a zeleninové šťávy nebo bylinkové, ovocné či zelené čaje.

Krok 5

Jaké bylinky pro přípravu čaje zvolit?

Skvělými jarními bylinkami pro přípravu očistného čaje jsou bezesporu kopřivy nebo listy smetanky lékařské. V dubnu či květnu si můžete dopřát čaj z čerstvých březových lístků. Mezi další detoxikační léčivé rostliny pak patří pýr plazivý, řebříček obecný, měsíček lékařský a mnoho dalších.

Čerstvé jarní bylinky můžete použít také v kuchyni pro přípravu salátů, polévek, nádivky apod. 

Pokrm můžete před podáváním posypat čerstvou řeřichou, není těžké si ji doma vypěstovat (návod naleznete zde: Jak vypěstovat řeřichu) a navíc dodá Vašemu tělu spoustu cenných látek a podpoří činnost jater a ledvin.

  • Před držením půstu se o jeho vhodnosti poraďte se svým ošetřujícím lékařem, obzvláště pokud Vás trápí nějaké zdravotní problémy.
  • Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-jarni-ocistny-pust.html