jaktak.cz

Jak prát softshell

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak prát softshell | rady a tipy. Softshell je speciální typ funkčního materiálu, který disponuje schopností odolávat nepříznivému počasí, proto se hodí k vycházkám a venkovním aktivitám. Právě kvůli účelu používaní ale hrozí vyšší riziko zašpinění. Jak tedy softshellový materiál správně vyprat?

Co je potřeba

speciální prací prášek, popřípadě prací prášek spojený s impregnací

Krok 1

Koukněte se na štítky ve švu

Má-li Vaše oblečení na sobě ještě originální štítky s návodem na praní, určitě se jimi řiďte, tím nic nezkazíte. Nevíte-li, co který obrázek znamená, na internetu naleznete přehledné tabulky s vysvětlivkami.

Krok 2

Šetrně a ve speciálním pracím prášku

Pokud jste štítky odpárali, postupujte podle univerzálního návodu. Obecně je většinou jedno, zda zvolíte praní v ruce, nebo v pračce. Rozhodně však sáhněte po speciálním pracím prášku na softshell. Ten je k dostání většinou ve specializovaných prodejnách s outdoorovým oblečením.

Důležité je, aby teplota vody nepřesáhla 30 °C a pokud si přece jen vybere pračku, tak se doporučuje prát jen tento jeden vybraný kus oblečení obrácený naruby, a to na krátký program. Oblečení poté pořádně vymáchejte.

Krok 3

Čemu se vyhnout

Zapomeňte na aviváž, tím si svůj oblíbený kousek zničíte. Vyhněte se předpírce a také důkladnému ždímání. Nejlepší je nechat oblečení přirozeně odkapat, rozhodně ho nesušte v sušičce ani na přímém slunci.

Krok 4

Impregnace

Po vyprání impregnujte. Tehdy je látka čistá a tím pádem je nejvhodnější doba k nanesení ochranné vrstvy. V případě, že byste impregnaci nanesli na materiál, ze kterého nejsou odstraněny všechny nečistoty, riskujete, že už je nikdy nevyperete. Pokud plánujete oblečení impregnovat i delší dobu po praní, pak alespoň zkontrolujte, že na něm nejsou viditelné stopy znečištění, ideálně přetřete vlhkým hadříkem.

Impregnaci seženete ve spreji, nebo se prodávají přípravky obsahující prací prášek a impregnaci v jednom.

Varování

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-prat-softshell.html