jaktak.cz

Jak využít mátu peprnou | rady a tipy

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak využít mátu peprnou | rady a tipy. Máta peprná je velmi známá a oblíbená bylinka, která se používá k ochucení pokrmů i nápojů a navíc má celou řadu léčivých účinků. Bylinku s charakteristickou mentolovou vůní a chutí si snadno vypěstujete ze sazeničky doma v truhlíku nebo na zahrádce, jedná se o nenáročnou rostlinu. Pokud se chcete o léčivých účincích máty dozvědět více, přečtěte si následující řádky, kde naleznete rady, jak využít mátu peprnou.

Co je potřeba

Viz další kroky

Krok 1

Máta peprná je vytrvalá léčivá rostlina, jež se využívá nejen v kuchyni, ale také v kosmetice a přírodním léčitelství. Pro léčivé účely se sbírají listy a nať před rozkvětem. Mátu sušíme v tenkých vrstvách na suchém a stinném místě.

Zajímá vás, jak zpracovat mátu? Přečtěte si můj další článek.

Krok 2

Jaké léčivé účinky má máta při vnitřním užití?

  • Máta léčí žaludeční obtíže, má protikřečové účinky, zklidňuje podrážděné trávicí ústrojí, zlepšuje chuť k jídlu a vylučování žluči, mírní nadýmání, tlumí pálení žáhy apod.
  • Zlepšuje tělesnou kondici a stav nervové soustavy, zvyšuje pozornost, pomáhá proti stresu a nespavosti.
  • Pomáhá organismu bojovat s chřipkou a nachlazením, léčí onemocnění dýchacích cest.

Krok 3

Zevně lze mátu užívat formou:

  • Inhalace – Připravíme klasický mátový čaj a jeho výpary inhalujeme pod ručníkem v případě nespavosti, stresu, bolesti hlavy či nachlazení.
  • Kloktání – Nálev z máty peprné kloktáme při bolestech v krku.
  • Výplachů ústní dutiny – Máta peprná pomůže při bolestech a zánětech zubů a dásní.
  • Oleje – Mátový olej je vhodný pro suchou a podrážděnou pokožku. Chcete-li si jej doma vyrobit, stačí hrst čerstvých listů zalít kvalitním rostlinným olejem a nechat asi měsíc vylouhovat.
  • Obkladů – Obklad z nálevu máty peprné pomáhá proti svědivým vyrážkám, ekzémům a zánětům a také při bolestech svalů.

Krok 4

V kuchyni se máta peprná hodí pro přípravu mojita a jiných letních koktejlů a nápojů, skvěle dochutí sladká jídla a moučníky, přidává se i do salátů, k masu či rybě.

Vyzkoušet můžete i mátovou zmrzlinu, podle videoreceptu.

Krok 5

Mátu peprnou můžeme užívat ve formě čaje, který připravíme následujícím způsobem: Lžičku sušených nebo 2 lžičky čerstvých listů máty zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme 5 minut vylouhovat. Poté čaj přecedíme a užíváme. Tento nálev je vhodný i pro zevní použití.

Krok 6

Další možností, jak mátu zpracovat, je pak mátový sirup. Jeho výroba je velmi jednoduchá: svazek čerstvých mátových listů zalijeme litrem vychladlé převařené vody a přidáme 2 citrony nakrájené na plátky. Necháme v hrnci louhovat do druhého dne. Poté tekutinu přecedíme a krátce zahřejeme, rozpustíme v ní 0,5 kg třtinového cukru a sirup poté 3 minuty povaříme. Sirup nalijeme do vysterilizovaných skleniček. Můžete jej přidat do čaje nebo do vody a připravit si tak chutnou domácí limonádu.

Máta peprná účinkuje i proti mořské nemoci.

  • Pozor na užívání máty peprné v době kojení, může způsobovat ztrátu mateřského mléka.
  • Užití bylin doporučujeme konzultovat se svým ošetřujícím lékařem, obzvláště pak užíváte-li nějaké léky.
  • Bylinky se nedoporučují užívat dlouhodobě.
  • Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyuzit-matu-peprnou-rady-tipy.html