jaktak.cz

Jak přírodně obarvit velikonoční vejce

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak přírodně obarvit velikonoční vejce | recept. Velikonoce jsou za dveřmi, a protože komerční barvy na vejce často obsahují velmi škodlivá „éčka“, která nejsou vhodná pro děti, máme pro Vás tipy na přírodní barviva. Barvení vajec ve slupkách červené cibule jistě znáte, možností je však mnohem více. Přečtěte si následující článek, kde se dozvíte, jak přírodně obarvit velikonoční vejce. Můžete očekávat krásné přirozené odstíny přírodních barev.

Co je potřeba

  • Bílá vejce
  • Přírodní barviva viz další kroky

Krok 1

Vejce jsou považována za symbol nového života a plodnosti, jsou proto spojena nejen s Velikonocemi, ale také s celým obdobím jara obecně a s jinými tradicemi. Mezi základní barvy patří zcela jistě červená, zelená, modrá a žlutá. Vejce však můžete obarvit i na hnědo, na oranžovo, na fialovo, na růžovo apod.

Krok 2

A jak na jednotlivé barvy?

Červená – Červená byla pro barvení vajec používána již v 19. století. Tato barva symbolizuje lásku a život. Vejce snadno obarvíme na červeno pomocí červené řepy následujícím způsobem: Vejce uvaříme na tvrdo a poté je na půl hodiny ponoříme do šťávy z červené řepy smíchané se lžící octa nebo na 10 minut do zbylého nálevu ze sterilované řepy.

Krok 3

Zelená – Zelená barva představuje přírodu, mládí a jaro. Vejce obarvíte na zeleno díky petrželce, špenátu či kopřivám. Vajíčka uvaříme na tvrdo a poté je vložíme do předem povařeného a rozmixovaného špenátu nebo bylinek. Do nálevu můžete přidat lžíci octa.

Krok 4

Žlutá – Žlutá je symbolem světla a slunce. Pro obarvení vajíček na žluto budete potřebovat kari koření, kurkumu nebo slupky ze žluté cibule. Uvařená vajíčka na chvilku ponořte do vody, ve které jste povařili slupky z 2 žlutých cibulí nebo 2 lžíce koření.

Krok 5

Modrá – Modrá je barva představující čistotu a víru. A jak vejce obarvit na modro? Stačí nám k tomu půlka hlávky červeného zelí, kterou nakrájíme a nasypeme ji do hrnce k syrovým vejcím. Vše zalijeme vodou a 10 minut povaříme. Vajíčka pak necháme ještě chvíli louhovat.

Krok 6

Fialové barvy dosáhneme díky borůvkám nebo jinému lesnímu ovoci nebo černému bezu. K sytější hnědé nám dopomůže černý čaj nebo dubová kůra. Oranžovou pak vykouzlíte s pomocí mleté papriky a vařené rozmixované mrkve. Do nálevu vždy přilijte trochu octa. Vajíčka nechte po obarvení oschnout a poté je naleštěte sádlem.

Pokud šťávu z řepy (nebo třeba červené víno) naředíte vodou, získáte vajíčka obarvená na růžovo.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-prirodne-obarvit-velikonocni-vejce.html