jaktak.cz

Jak si vyrobit tuhý parfém | návod

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 5 až 10 minut

Tuhý parfém | návod. Příprava domácího tuhého parfému je zábavná, rychlá, levná a umožňuje namíchat takové kombinace éterických olejů, o kterých se Vám ani nesnilo. Fantazii se meze nekladou. Navíc přesně víte, co parfém obsahuje a můžete ho darovat blízkým.

Co je potřeba

  • hrnec a menší misku pro vodní lázeň
  • špachtli
  • jednu větší nádobku na uchovávání parfému, popř. více menších
  • 2 polévkové lžíce (cca 30 ml) mandlového oleje
  • 10 g včelího vosku
  • dle preference vůně éterický olej (EO): 30 kapek levandulového EO + 20 kapek Ylang Ylang EO, nebo 30 kapek EO z růže + 20 kapek vanilkového EO, nebo 20 kapek pomerančového EO + 20 kapek citronového EO + 10 kapek bergamotového EO

Krok 1

Předem si připravíme nádobky na skladování parfému, který by měl mít objem zhruba 60 ml. Může se jednat o jednu větší nádobku velikosti krému, nebo více menších. Další variantou je koupě tubiček na jelení lůj.

Krok 2

Vzhledem k tomu, že je včelí vosk tuhý, nejdříve je potřeba ho rozehřát, aby se do něj daly vmíchat zbylé ingredience. Použít můžete buď mikrovlnku, nebo vodní lázeň, která je šetrnější. Do menší čisté misky nalámeme či nastrouháme včelí vosk a vložíme ji do horké vodní lázně tak, aby se na mírném ohni vosk rozpustil, což by mělo trvat zhruba 5 minut. Rozpuštěný vosk by rozhodně neměl bublat.

Krok 3

Poté přidáme mandlový olej a vše promícháme. Připravenou směs sundáme ze sporáku a okamžitě přidáme vybrané éterické oleje, protože vosk jinak rychle ztuhne. Vše znovu promícháme a nalijeme do nádobek s víčkem.

Krok 4

Co se týče éterického oleje, záleží, zda preferujete sladkou vůni, ovocnou, nebo spíše květinovou. Osvědčenými kombinacemi jsou například levandule + Ylang Ylang, nebo růže s vanilkou, popřípadě směs citrusů tvořená pomerančem, citronem a bergamotem.

Krok 5

Parfém uchováváme na chladném a tmavém místě.

Parfém se používá tak, že malé množství nanesete na krk, na zápěstí nebo za ucho, a rozetřete.

  • Místo mandlového oleje můžete použít například kokosový nebo jiný. Na parfém bohatě postačí klasické oleje, ale pokud k výrobě využijete ingredience s BIO kvalitou, určitě tím nic nezkazíte.
  • Máte-li v úmyslu vyrobit parfém jako vánoční dárek, pak klidně přidejte mandarinkový éterický olej s příměsí hřebíčkového a skořicového.
  • Éterické oleje mohou vzácně vyvolat alergickou reakci, proto je doporučováno udělat před jejich použitím kontrolní test a vyzkoušet je nejprve na jemné kůži na zápěstí.

Varování

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-si-vyrobit-tuhy-parfem-navod.html